ΔΕΠΑ: Τέλη 2006 ο αγωγός Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2005 17:05

Υπεγράφη στα γραφεία της ΔΕΠΑ η σύμβαση κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη.

Ο αγωγός είναι μήκους 54 χλμ, υψηλής πίεσης, διαμέτρου 36 ιντσών και θα είναι έτοιμος προς λειτουργία περί τα τέλη του 2006. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) του Γ΄ ΚΠΣ και αποτελεί συνέχεια του ήδη κατασκευαζόμενου αγωγού από τους Κήπους Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, μήκους 33 χιλιομέτρων.

Η σύμβαση κατασκευής, η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΠΑ ΑΕ υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ελληνορωσικής κοινοπραξίας "Stroytransgaz - Prometheus Gas".

Από πλευράς ΔΕΠΑ τη σύμβαση υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου με εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και από πλευράς κοινοπραξίας οι κ.κ. Σεργκέι Αρακελιάν και Χρ. Τασιόπουλος.

Ο υπό κατασκευήν αγωγός, Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη - Κήποι Έβρου διασυνδέεται με το σύστημα αγωγών στο τουρκικό έδαφος που ξεκινά από τον Έβρο και καταλήγει στο Καρατσάμπεϊ με μήκος 210 χλμ.

Το σύστημα του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου αποτελεί μέρος του ευρύτερου «οριζόντιου ενεργειακού διαδρόμου» (South European Gas Ring) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κράτη της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή αγορά με πρώτο αποδέκτη την Ιταλία.

Οπως αναφέρεται σε ανακοινωση της ΔΕΠΑ, η κατασκευή του οριζόντιου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου αποτελεί πρωταρχική επιλογή της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της ενέργειας και υλοποιείται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το οριζόντιο σύστημα παρέχει στη χώρα ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, εναλλακτικότητα ενεργειακών προμηθειών και ευελιξία στο σύστημα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου. Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην υλοποίηση επενδύσεων στο χώρο του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα