Quest: Επενδύσεις 16 εκατ. ανάχωμα στο κλίμα ύφεσης

Πού τοποθέτησε νέα κεφάλαια η εταιρεία το τελευταίο δωδεκάμηνο
Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 18:15
UPD:18:15
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος της Quest Holdings.

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Με συνολικές επενδύσεις που έφτασαν τα 16 εκατ. ευρώ έκλεισε το διάστημα Ιούνιος 2014-Ιούνιος 2015 για τον όμιλο Quest.

Το πλάνο των επενδύσεων περιελάμβανε την επέκταση του ομίλου στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω εξαγορών, την ενίσχυση της δραστηριότητας της Unisystems στο εξωτερικό, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της κτιριακής υποδομής της ACS.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο της Quest Holdings, Θεόδωρο Φέσσα, οι συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία τα δεδομένα επέτρεπαν την αναγνώριση και αξιοποίηση σημαντικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά.

Στη συνέχεια, το α’ τρίμηνο του 2015 δικαίωσε την αναπτυξιακή πολιτική του ομίλου.

Η αγορά κινήθηκε ικανοποιητικά και η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή.

Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν θετικό, όπως φάνηκε και στις οικονομικές τριμηνιαίες επιδόσεις του ομίλου που εμφάνισε αύξηση πωλήσεων και κερδών. Ειδικότερα, ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε στα 82,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 15,9%.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 2,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,080 εκατ. ευρώ έναντι 167 χιλ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 425 χιλ. ευρώ έναντι 907 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Από εδώ και πέρα όμως, οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά και ο κ. Φέσσας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αγοράς στο σύνολο του 2015 μετά και τις πρώτες κακές ενδείξεις κατά το β’ τρίμηνο του έτους.

Η τάση είναι αρνητική και όπως όλα δείχνουν το διάστημα μετά τον Μάρτιο έχει αρχίσει να δημιουργεί πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Υπάρχει επιφύλαξη από την πλευρά των καταναλωτών, αλλά και περιορισμός των επενδύσεων τόσο στο δημόσιο όσο στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης έχει «παγώσει» κάθε είδους πληρωμή από την πλευρά του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από την πλευρά του στενού δημόσιου τομέα, συνολικά, ο όμιλος Quest αναμένει να εισπράξει ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου από την υλοποίηση έργων και κυρίως από τη δραστηριότητα του στον χώρο της ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση, ο όμιλος δεν έχει προβεί στην εκπόνηση αμυντικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των δραστηριοτήτων του και τη χρηματοοικονομική κατάστασή του, τυχόν αρνητικές εξελίξεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία του ομίλου, εφόσον αυτές ισχύσουν για σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της. Ειδικότερα, ο όμιλος εξετάζει την ικανότητά του να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό του, καθώς υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα και δεν είναι εκτεθειμένος σε σημαντικό βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Επίσης, εξετάζει την ανακτησιμότητα των εμπορικών απαιτήσεων, δεδομένου της αυστηρής πιστοδοτικής πολιτικής που εφαρμόζει, τη διασφάλιση του ύψους των πωλήσεων λόγω της διασποράς των δραστηριοτήτων του, καθώς και την ανακτησιμότητα της αξίας των ενσωμάτων και άυλων περιουσιακών του στοιχείων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΚΟΥΕΣ



Σχολιασμένα