ΜΕΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, με το αρχικά αρνητικό κλίμα να αλλάζει, μετά την ανακοίνωση ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία άγγιξε υψηλό εξαμήνου.
Στο Λονδίνο, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα Χριστούγεννα, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.622,8 μονάδες, αυξημένος κατά 0,49%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.756,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,26% και στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX στις 5.447,15 μονάδες, οριακά αυξημένος κατά 0,04%.
Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης Dow Jones, διαμορφούμενος στις 10.804 μονάδες, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, που ενισχύθηκε το Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο τετράμηνου.
Οι μετοχές των blue chips σημείωσαν ελαφρά άνοδο, ενώ η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ενίσχυσε σημαντικά τις μετοχές εταιρειών ενέργειας. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 διαμορφώθηκε στις 1.259 μονάδες, ενώ πτώση σημείωσε ο Nasdaq στις 2.226,36.
Στο υψηλότερο επίπεδο πενταετίας τερμάτισαν σήμερα οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, με πρωταγωνιστές τους κλάδους κατασκευών και ακινήτων. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,4% και έκλεισε στις 16.194,61 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2000.
Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στην Ιαπωνία αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 12,6%, προκαλώντας άνοδο στους τίτλους κατασκευαστικών εταιρειών και του κλάδου ακινήτων, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, που επωφελήθηκαν από την άνοδο του δολαρίου έναντι του γιεν.
Τις υψηλότερες αποδόσεις για το 2005 κατέγραψαν τα αναδυόμενα χρηματιστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Credit Suisse First Boston. Θετική ήταν η χρονιά για τα χρηματιστήρια των περισσότερων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, την Ιαπωνία αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές, με τη Σοφοκλέους να εμφανίζει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη με κέρδη περίπου 32%, έναντι 41% της Αυστρίας.
Τα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων χωρών εμφανίζουν αποδόσεις της τάξης του 20%, ενώ οι αναδυόμενες αγορές της τάξης του 35%, αποδίδοντας αισθητά περισσότερα έναντι των ομολόγων. Από τις ανεπτυγμένες αγορές, η Ιαπωνία πέτυχε τα σημαντικότερα κέρδη, ενώ θετική ήταν η χρονιά και για την Ευρώπη, με τις περισσότερες από τις χρηματιστηριακές αγορές της να ενισχύονται σημαντικά.
ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ