Μέρκελ: Συμβουλευτική η Σύνοδος της Δευτέρας, εάν δεν υπάρξει προεργασία

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 17:50
UPD:18:44
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Άνγκελα Μέρκελ.

Εάν δεν υπάρξει προεργασία, η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. 

«Η Σύνοδος της Δευτέρας θα μπορεί να λάβει αποφάσεις, μόνο εάν υπάρξει το κατάλληλο έδαφος» υποστήριξε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Εάν δεν υπάρξει μία επαρκής προεργασία, η οποία θα προλειαίνει το έδαφος για τη συμφωνία, ο ρόλος της Συνόδου θα είναι συμβουλευτικός, καθώς δεν θα μπορέσει λάβει αποφάσεις, εξήγησε η κ. Μέρκελ.

Όπως σημείωσε, είναι σημαντικό να τηρηθεί η αρχή ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, κάτι που είχε υπογραμμίσε και το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφερν Ζάιμπερτ. 

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και δανειστές να παραμείνουν προσηλωμένοι στις αρχές της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. 

Την ανάγκη να προηγηθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών είχε υπογραμμίσει το μεσημέρι και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Νωρίτερα η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ελληνικό ζήτημα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους, οι δύο ηγέτες προέβησαν σε «μια επισκόπηση της κατάστασης» όσον αφορά την ελληνική οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, διάρκειας μερικών λεπτών, επισήμαναν ότι «οι τρεις επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη σύνοδο (σ.σ. κορυφής της ευρωζώνης) της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα