Αποδεσμεύονται 150 εκατ. για ιδιωτικές επενδύσεις

Κομισιόν: Ηρε το χρηματοδοτικό εμπάργκο που είχε θέσει λόγω κρουσμάτων διαφθοράς
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 15:41
UPD:15:45
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Κοινοτικά κονδύλια, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, πρόκειται να αποδεσμευθούν εντός του επόμενου διαστήματος για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, καθώς η Κομισιόν ήρε το χρηματοδοτικό εμπάργκο που είχε θέσει στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων λόγω κρουσμάτων διαφθοράς. Ήδη την τρέχουσα εβδομάδα, υποβάλλονται δύο αιτήματα πληρωμής έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Ε.Ε.
Αντίστοιχα αιτήματα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται με σταθερό ρυθμό, με άμεσο αποτέλεσμα την εισροή οικονομικών πόρων και την ενίσχυση της ρευστότητας στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2012, ύστερα από σχετικές καταγγελίες και ενδελεχή έρευνα των διωκτικών αρχών αναφορικά με περιπτώσεις χρηματισμού υπηρεσιακών παραγόντων, αναδείχθηκαν σημαντικά κρούσματα διαφθοράς, τα οποία οδήγησαν στην αρνητική αξιολόγηση της υπηρεσίας από τις εγχώριες, αλλά και τις κοινοτικές ελεγκτικές Αρχές.

Τα περιστατικά αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή έντονων αρνητικών συστάσεων στην υπηρεσία, την αναστολή ,εκ μέρους της, της δυνατότητας πληρωμών και την επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων.

Κατόπιν ενεργειών της τωρινής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Επίτροπο Walter Deffaa, στις 15.6.2015 επικυρώθηκε η πρόσφατη θετική αξιολόγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και η επακόλουθη άρση της αναστολής πληρωμών.

Στο εξής αποδεσμεύονται προς όφελος της χώρας σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες για επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου θα περιλαμβάνονται στα αιτήματα πληρωμών που υποβάλλει η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Με την εξέλιξη αυτή, αίρεται το δυσμενές κλίμα, που είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν λόγω κρουσμάτων διαφθοράς στη ΓΔΙΕ, και καθίσταται εφικτή η συμπερίληψη της Υπηρεσίας στους φορείς διαχείρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα