Βραζιλία: Στο 4% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2006

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2005 12:29

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ το επόμενο έτος θα σημειώσει η οικονομία της Βραζιλίας σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι μειώσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού αυξάνουν τις επενδύσεις και τις δαπάνες των καταναλωτών.

Η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί 4% το 2006, ανακοίνωσε σήμερα στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Επίσης, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2005 στο 2,6% από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη με ρυθμό 3,4%.

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, μετά τις εννέα συνεχόμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε εννέα μήνες έως και τον Μάϊο, αποθαρρύνοντας τις εταιρείες και τους καταναλωτές για δαπάνες.

Τα επιτόκια μειώθηκαν 1,75% από τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών τον Σεπτέμβριο, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,88% το δωδεκάμηνο έως και τα μέσα Δεκεμβρίου, υποχωρώντας από το 8,2% που ήταν έως και τα μέσα Μαΐου.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό το 2006 στο 3,8% από την προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου στο 3,5%. Ο στόχος για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος είναι στο 4,5%.

Το ράλι του νομίσματος της χώρας στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου θα συνεχιστεί ως φρένο στις τιμές χονδρικής πώλησης όλο το επόμενο έτος βοηθώντας τον πληθωρισμό να υποχωρήσει στο 4,3% το 2006, σύμφωνα με την Zeina Latif, οικονομολόγο της ABN Amro NV. Είναι πιθανό να μειωθούν τα επιτόκια στο 15,5% μέχρι τα τέλη του 2006 από το 18% που είναι σήμερα, τονώνοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, συμπλήρωσε.

Φέτος το νόμισμα της χώρας είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των λοιπών νομισμάτων του κόσμου έναντι του δολαρίου. Φαίνεται ότι θα υποχωρήσει στα 2,45 ρεάλ έναντι του δολαρίου από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 2,3500 ρεάλ, είπε η Latif. Το ρεάλ υποχώρησε περίπου 9% από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στα οποία αναρριχήθηκε στις 11 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα