Το Χόλιγουντ πάει... Βαλκάνια

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2005 16:48
UPD:17:42

Στροφή προς τα Βαλκάνια κάνει τον τελευταίο καιρό η κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ, αφού το χαμηλό κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών, αλλά κι ενός εξαίρετου φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν δέλεαρ ακόμη και για καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος γυρίζει τη νέα του ταινία με τίτλο «Youth Without Youth» (Νεότητα Χωρίς Νεότητα), στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία διαθέτει δυο κινηματογραφικά στούντιο, το Castel Film Studios και το Media Pro Pictures, και το κόστος παραγωγής είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερο κατά 40%-60% από ό,τι στη Βρετανία και κατά 70% σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Σ' αυτά προστίθενται οι άρτια καταρτισμένοι τεχνικοί.

Η ταινία του Κόπολα, που επέστρεψε στα πλατό μετά από εννέα χρόνια, βασίζεται και στο μυθιστόρημα του ρουμάνου λογοτέχνη Μίρτσεα Ελιάντε.

Ο σκηνοθέτης εκτός από τη Ρουμανία έχει στραφεί και στη Βουλγαρία προκειμένου να ανακαλύψει τις κατάλληλες τοποθεσίες για τα γυρίσματα της ταινίας, η ιστορία της οποίας εκτυλίσσεται στην Ινδία και στη Μάλτα.

Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν στην ταινία του Κόπολα είναι Ρουμάνοι και επιλέχθηκαν προσεκτικά από τον ίδιο, ο οποίος, ταξίδευε ινκόγκνιτο στο Βουκουρέστι και παρακολουθούσε θεατρικές παραστάσεις για να κάνει τις τελικές επιλογές του.

Σημειώνεται ότι το 2005 δαπανήθηκαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε υπηρεσίες παραγωγής ταινιών στη Ρουμανία από το Χόλιγουντ.

Ταινίες όπως το «Επιστροφή στο Cold Mountain» με την Νικόλ Κίντμαν και τη Ρενέ Ζελβεγκερ (Οσκαρ β΄ γυναικείου ρόλου), το «Χαιλάντερ» με τον Κριστόφ Λαμπέρ, το «Σκιά από το Παρελθόν» με τον Στίβεν Σίγκαλ, περιπέτειες με τον Βαν Νταμ έχουν γυριστεί στη Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα