ΥΠΟΙΚ: Aμνηστία σε καταθέσεις με φόρο 21%

Τι προβλέπει το ν/σχ για «εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και επενδύσεων και φορολογική συμμόρφωση»
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 13:22
UPD:13:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Mε την καταβολή φόρου 21% επί αδήλωτων κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού ή στο εσωτερικό της χώρας θα δίδεται από την κυβέρνηση πλήρης αμνηστία σε βαρύτατα αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα οποία κανονικά τιμωρούνται με την επιβολή φόρου 33% έως και 45% επί των αποκρυβέντων εισοδημάτων, με υπέρογκα πρόστιμα και με ποινές κάθειρξης 10 έως και 20 ετών.

Επωφελούμενοι από τα κυβερνητικά σχέδια αναμένεται να είναι χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκρυψαν από τις φορολογικές αρχές μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και προϊόντα παράνομου πλουτισμού.

Η αμνηστία θα δοθεί μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου για την «εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και επενδύσεων και τη φορολογική συμμόρφωση», το οποίο προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τη νεότερη αυτή εξέλιξη αποκάλυψε χθες ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Συμφωνήσαμε σε φόρο 21% για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων», επεσήμανε ο κ. Νικολούδης, ενώ την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος φορολογικός συντελεστής θα επιβληθεί και σε όσους θέλουν να αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια εσωτερικού.

Ελλάδα - Ελβετία

Μετά τη συμφωνία στο ύψος των συντελεστών, απομένει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και η κύρωση πολιτικής διακήρυξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία ώστε να υπάρξει συνδρομή των ελβετικών τραπεζών στην αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων Ελλήνων στη χώρα.

Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα παρέχεται, ειδικότερα, η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, να τα δηλώσουν με αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις και -είτε τα έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες στο εξωτερικό είτε τα έχουν κρύψει σε καταθέσεις, θυρίδες ή… σεντούκια στο εσωτερικό της χώρας - να πληρώσουν επί των κεφαλαίων αυτών φόρο μόλις 21%, χωρίς κανένα πρόστιμο, πρόσθετο φόρο, τόκο ή προσαύξηση.

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν κι από κάθε ποινική κύρωση για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο 21% θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα υπάγεται στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες», καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ουσιαστικά με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, φυγαδευμένα στο εξωτερικό ή κρυμμένα στο εσωτερικό, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχουν αποκτηθεί και με παράνομες δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, οι εκβιασμοί, η τοκογλυφία, η παθητική δωροδοκία, η είσπραξη παράνομης προμήθειας ή «μίζας» από κρατικούς λειτουργούς κ.λπ.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την νομιμοποίηση κεφαλαίων εσωτερικού λήγει στις 31-7-2015.

Ωφελημένοι

Στους φορολογούμενους που μπορούν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις αμνήστευσης φορολογικών και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:

* 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα από τα 2.062 της περίφημης «λίστας Λανγκάρντ», του καταλόγου των Ελλήνων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα HSBC. Οι 1.727 φορολογούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές και φορολογικές αρχές και πολλοί από αυτούς ελέγχονται αυτή τη στιγμή από το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και τις αρμόδιες ΔΟΥ.

* 306 πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ επειδή διαπιστώθηκε ότι απέκτησαν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία.

* 35 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, οι υποθέσεις των οποίων ελέγχονται από το ΣΔΟΕ με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έρευνες περιουσιακής κατάστασης.

* 54.246 φυσικά πρόσωπα που από το 2009 έως τα μέσα του 2012 έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, συνολικού ύψους 22,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την περίφημη λίστα των «εμβασμάτων εξωτερικού». Περίπου 588 υποθέσεις της λίστας αυτής έχουν ήδη ελεγχθεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ, για άλλες 1.500 περιπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.

Ουσιαστικά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και του εσωτερικού που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τις λοιπές φοροελεγκτικές αρχές της χώρας.

Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με ορισμένες λεπτομέρειες των χαριστικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου:

* Προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού είναι τα ποσά των κεφαλαίων αυτών να είναι κατατεθειμένα ή επενδεδυμένα στην αλλοδαπή την 30ή Απριλίου 2015.

* Οι κάτοχοι καταθέσεων εξωτερικού εφόσον υποβάλουν την ειδική δήλωση θα λαμβάνουν πιστοποιητικό στο οποίο θα βεβαιώνεται η τήρηση της διαδικασίας νομιμοποίησης των κεφαλαίων τους.

* Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων που έχουν κρυφτεί στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να υπαχθούν και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου, για τις οποίες μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος των σχετικών διατάξεων:

α) δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου,

β) έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και ο έλεγχος και δεν έχει ολοκληρωθεί ή έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισμού φόρου, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί,

γ) έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ή εκκρεμεί ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας εμπροθέσμως ασκηθέν ένδικο βοήθημα ή μέσο,

δ) έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου ή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης έφεσης ή αναίρεσης αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα