Νέα και δημιουργικά άτομα, που είχαν κατά νου μια ή περισσότερες επιχειρηματικές ιδέες, επέλεξε το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον πρώτο κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη». Στόχος είναι η απόκτηση των αναγκαίων εφοδίων για την πρακτική υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδίων.
Οι επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση και τις οποίες αξιολόγησε 5μελής επιτροπή ήταν οι εξής:
-
Βενέτη Μαρία, JEWEL OF ANATOL, More than a new product….a new world!
-
Ρεβύθη Μαρία, Κλάδος βιοιατρικής, Προγραμματιστική εφαρμογή για Σχιζοφρένεια
-
Κόλλιας Αθανάσιος, WYS Watches
-
Μπράκης Αναστάσιος, Ζωντανά διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες
-
της διασποράς
-
Σαββάκης Σάββας, Ένας ομόκεντρος περιστροφικός κινητήρας
-
Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Μεταφορά Γόνου Ψαριών
-
Καμπάνη Μαρία, Περί ύπνου: Εδραίωση, ανάπτυξη και επέκταση επιχείρησης
-
Φριτζαλάς Ιωάννης, Pandora's Philosophy - The taste of future
Η 5μελής επιτροπή έλαβε υπόψη τα εξής κριτήρια:
• Καινοτομικότητα της ιδέας και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που επιφέρει
• Ποιότητα της ομάδας
• Γνώση της αγοράς‐στόχου
• Παρουσίαση
• Πληρότητα/σαφήνεια επιχειρηματικού σχεδίου
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στην Πράξη», μέσω του Εργαστηρίου Επενδυτικών Εφαρμογών του ΕΚΠΑ, ετοιμάζονται να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Κάποιοι βρίσκονται ήδη στον επαγγελματικό στίβο και μέσω της τεχνογνωσίας που έλαβαν επιδιώκουν να δώσουν νέα ώθηση στην επιχείρησή τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κ. Σαββάκη, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής και έλαβε χρηματικό βραβείο αξίας 3.000€ το οποίο προσέφερε η εταιρεία Pfizer ΕΛΛΑΣ. Ο ίδιος ασχολείται με έναν νέο τύπο περιστροφικού, ομόκεντρου κινητήρα εσωτερικής καύσης που επιτρέπει την παραγωγή της ίδιας ισχύος με πολύ μικρότερο βάρος και όγκο αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση. Ήδη, η πατέντα της εφεύρεσης έχει κατοχυρωθεί σε 14 χώρες και έχει λάβει διάκριση στον διαγωνισμό της Honda Europe. Άλλο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία της κ. Βενέτη, η οποία θεωρεί το πρόγραμμα «συντεταγμένο οδικό χάρτη προς το επιχειρείν». Η ίδια είχε την επιχειρηματική ιδέα της μετατροπή της παραδοσιακής ενδυμασίας της μουσουλμάνας για την κεφαλή σε… κόσμημα.
«Ο βασικός στόχος του Προγράμματος ήταν να συνεισφέρει στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και στη μετατροπή επιχειρηματικών ιδεών σε πράξη. Με την ολοκλήρωση του 1ου κύκλου του προγράμματος ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και μια ομάδα νέων ανθρώπων ανοίγει τα φτερά της και επιχειρεί», δηλώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Νικόλαος Μυλωνάς.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2014 υπό την αιγίδα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και με την υποστήριξη των εταιριών: Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια,
ΔΕΗ Α.Ε., Εθνική Τράπεζα, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια,
Pfizer ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2015.
Πληροφορίες: http://epefa.econ.uoa.gr.
newsroom naftemporiki.gr