«Βυθίζεται» το Χ.Α.

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 11:01
UPD:14:07
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απώλειες που ξεπερνούν τις 50 μονάδες καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας τη βίαιη πτώση που προκαλούν οι ανησυχίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και θεσμών.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 6,78% στις 721,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 13,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 6,74% στις 216,06 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 14,36% στις 514,64 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της μετά το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, με το χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά, εν όψει και του Eurogroup της Πέμπτης. Το προγραμματισμένο Eurogroup είναι το κεντρικό γεγονός αυτήν την εβδομάδα, το όγδοο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το www.naftemporiki.gr, μετά την εξέλιξη αυτή η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο ενδεχόμενα:

α) να αναληφθεί, ακόμη και σήμερα, μια πολιτική πρωτοβουλία σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να «ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία.

β) την ερχόμενη Πέμπτη στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο ο κ. Βαρουφάκης να βιώσει ένα «déjà vu» της συνόδου στη Ρήγα της Λετονίας, όπου είχε βρεθεί απομονωμένος εν μέσω ισχυρών πιέσεων, με κίνδυνο μάλιστα αυτή τη φορά στο τραπέζι να υπάρχει εν είδει τελεσιγράφου και η πρόταση των θεσμών.

Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν οι σειρές παραγώγων σε δείκτες και μετοχές για τον μήνα Ιούνιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Triple witching) ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναδιάρθρωση του δείκτη Eurostoxx-600.

Στο ταμπλό, οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο «ξεχωρίζουν». Η Εθνική βρίσκεται στο -13,33%, η Πειραιώς χάνει 18,49%, η Eurobank σημειώνει απώλειες 13,74% και η Alpha Bank είναι στο -12,15%. Απώλειες άνω του 20% σημειώνουν τα warrants της Πειραιώς και της Alpha Bank, ένω κοντά στο -12% είναι το παράγωγο της Εθνικής.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, η Ελλάκτωρ είναι στο -8,62%, ενώ άνω του 7% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Άνω του 6% είναι οι απώλειες σε ΟΛΠ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 4% είναι η πτώση σε Aegean, ΟΤΕ, Τιτάν, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ και Folli Follie.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα