Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Σήμερα δικαιώνεται η απόφασή μας να κρατήσουμε την πρώτη παράγραφο της στήλης ΣΤΑΘΕΡΗ επί μέρες για να τονίσουμε το μέγεθος της αβεβαιότητας που επικρατούσε όταν οι περισσότεροι αναλυτές έμοιαζαν να συνηθίζουν στην ιδέα πως «κάτι θα γίνει τελικά». Πόνταραν στην έλλειψη λογικής από την επιλογή της ρήξης αφού όλες οι πλευρές θα χάσουν. Αλλά η πολιτική διαφέρει από τις αγορές και την οικονομία. Αν και παράλογα κινούνται για ορισμένα διαστήματα και οι αγορές.
Οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα εκφράζουν τρόμο από τις εξελίξεις στην ελληνική περίπτωση και το ευρώ πιέζεται σήμερα, με το που ξεκίνησαν οι συναλλαγές στην κεφαλαιαγορά της Ασίας. Η ροή των ειδήσεων προσθέτει στον αρνητισμό που προκλήθηκε από χθες το βράδυ, όταν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών σταμάτησαν μετά από συνάντηση διαρκείας λιγότερο από μια ώρα. Οι ξένοι θεσμικοί αναγνωρίζουν ως σοβαρές πηγές ενημέρωσης τους πιστωτές που απέδωσαν στην αδιαλλαξία της ελληνικής κυβέρνησης την αποτυχία εξεύρεσης λύσης. Η Αθήνα διαμήνυσε ότι περιμένει υπομονετικά να επιστρέψουν οι θεσμοί στο ρεαλισμό.
Με αυτό το κλίμα και τον δείκτη των παραγώγων πάνω στις 232 μονάδες θεωρούμε απίθανο να μην τον περάσουν κάτω από τις 222 σήμερα οι πιέσεις που θα προκύψουν λόγω ρευστοποίησης θέσεων. Σήμερα θα παρακολουθήσουμε την βιασύνη εκείνων που δεν θέλουν να απομακρύνουν τα κεφάλαιά τους από το ΧΑ, αλλά, περιμένοντας κύματα ρευστοποιήσεων θα πιέσουν πρώτοι.
Η συνέχεια στην αβεβαιότητα και η αποδοχή από τις διεθνείς αγορές πως η ρήξη και η έξοδος της χώρας έχουν 50% πιθανότητες, έχει προκαλέσει ταλάντωση των δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Ταλαντώθηκαν και οι δείκτες του ΧΑ την περασμένη βδομάδα αλλά η γεύση από την τελευταία συνεδρίαση είναι πικρή, ή στατιστικά, η κληρονομιά που άφησαν στις μετοχές του ταμπλό οι συναλλαγές είναι αρνητική.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Fed και Ελλάδα παραμένουν οι φανερές πηγές ανησυχίας
Το βασικό χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε, ήταν τα εντυπωσιακά ανεβοκατεβάσματα των χρηματιστηριακών δεικτών, που προκλήθηκαν από δυο κύρια αίτια και το σχεδόν οριακό ποσοστό μεταβολής τους σε εβδομαδιαία βάση. Η επενδυτική κοινότητα έχει καταπιεί ή έχει αγνοήσει τα μηνύματα από την αδυναμία που εμφανίζει η ανάπτυξη στην Κίνα, και έχει εστιάσει την προσοχή της στην Fed και στο πότε θα ξεκινήσει την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και στην υπόθεση του ελληνικού χρέους που αν δεν λυθεί εγκαίρως, είναι πιθανό να προκαλέσει ρήξη στην ευρωζώνη.
Ελλάδα
Εδώ και κάμποσες εβδομάδες οι επαγγελματίες διαχειριστές και οι πελάτες τους έχουν προβληματιστεί από την ανθεκτικότητα των μετοχικών αξιών εν μέσω αδυναμιών για τις αγορές σταθερού εισοδήματος και των νομισμάτων. Για τη στήλη υπάρχει περίπτωση επιστροφής στην κανονικότητα των αγορών σταδιακά και θα υπάρξει άρση αρκετών θεμάτων που απασχόλησαν τους επενδυτές. Ωστόσο η εβδομάδα που πέρασε περιέλαβε μεγάλη νευρικότητα στα κυριότερα και ισχυρότερα χρηματιστήρια του πλανήτη, με βάση τις εντυπώσεις που προκαλούσε η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Είναι περιττό να αναφερθούμε λεπτομερώς στη ροή των ειδήσεων γύρω από το Greek case, αφού οι περισσότεροι αναγνώστες έχουν κουραστεί από την παρακολούθηση αυτών των εναλλαγών στο φρόνημα των θεσμικών στο ΧΑ και γνωρίζουν πως οι αβεβαιότητα έχει πάρει παράταση. Ωστόσο υπάρχουν και αυτή τη βδομάδα ορόσημα στην πορεία του ελληνικού δράματος μέσα στο χρόνο, όπως αρέσει στους αναλυτές να χαρακτηρίζουν την επί πενταετία ισχύουσα κρίση της καταχρωμένης οικονομίας μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης. Αναφερόμαστε στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου αρκετοί ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως θα διαφανεί η πιθανότητα για ρήξη ή συμφωνία. Καθώς οι πιστωτές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πιέζουν εμφανώς την ελληνική πλευρά, γιατί γνωρίζουν ότι στο τέλος του Ιουνίου ξεμένει από την κάλυψη ενός προγράμματος στήριξης η ελληνική οικονομία, με τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές σε μεγάλο κίνδυνο.
Fed
Μια μέρα πιο μπροστά, δηλαδή την Τετάρτη, η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία θα απαλλαχθεί από την έκδηλη ανησυχία ή θα τρομάξει, με τους υπαινιγμούς για την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας του δολαρίου, ως προς τη δέσμευση για σταδιακή άνοδο των βασικών επιτοκίων της. Μια αγορά που επί χρόνια λειτουργεί κάτω από πλαίσιο σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, θα επανέλθει σε κατάσταση κανονικότητας με κλιμακούμενη σύσφιξη στη νομισματική πολιτική. Μπορεί να ακούγεται ωραίο, αλλά αποδείχθηκε ότι και στην κεφαλαιαγορά όπως και σε πολλές άλλες δραστηριότητες των σύγχρονων ανθρώπων, εύκολα καλομαθαίνεις αλλά δύσκολα «κακομαθαίνεις». Συνεπώς η αναταραχή που θα προκαλέσει κάτι που με περισσή σοφία έχει η Fed προειδοποιήσει χρόνια τώρα, αλλά θα συμβεί το 2015, γεννά μεγάλες επενδυτικές επιφυλάξεις.
Αυτές έρχονται μια ούτως ή άλλως κρίσιμη στιγμή για τα χρηματιστήρια, που διανύοντας ένα μακράς διάρκειας bull market, έχουν τιμές μετοχών που για αρκετούς αντιστοιχούν σε υπερτιμημένα επίπεδα. Ταυτόχρονα η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι και στα καλύτερά της, όπως αναφέρουν επενδυτικοί οίκοι και οργανισμοί, όπως η Διεθνής Τράπεζα και το ΔΝΤ, αν και πολλοί από το στρατόπεδο των αισιόδοξων περιμένουν πολλά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Κινέζικες μετοχές φούσκα ή παράδεισος
Η Κίνα εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης που αντιστοιχούν στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια ύφεση και μετά. Ωστόσο οι κινέζικες μετοχές, εκτός Κίνας (Σαγκάη) και στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, σκαρφαλώνουν και για κάποιους αποτελούν την επόμενη φούσκα που δεν θα αργήσει να σκάσει. Ο δείκτης Shanghai Composite τον Οκτώβριο του 2007 με συνοπτικές διαδικασίες κορύφωσε στις 6.000 μονάδες για να καταλήξει, στην πτώση που ακολούθησε, λίγο πάνω από τις 1.700, καταγράφοντας μια αποκρουστική ζημιά -70% σε μόλις 12 μήνες.
Η προϊστορία δεν εμπόδισε, επτά χρόνια αργότερα, ο δείκτης της αγοράς μετοχών στη Σαγκάη να είναι και πάλι πάνω από τις 5.000, και οι ταύροι δηλώνουν ότι το μέλλον κρύβει περισσότερα κέρδη, ακόμα κι αν η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται δραματικά και ορισμένες αποτιμήσεις είναι ήδη στην… στρατόσφαιρα. Βασίζονται στο ότι η Κεντρική τράπεζα της Κίνας θα συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων. Ήδη τα κούρεψε τρεις φορές κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Επίσης, η κινεζική κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς των συναλλαγών από ξένους επενδυτές. Την Τρίτη, η εταιρία που παρέχει τους δείκτες MSCI δήλωσε, ότι αφού επιλύσει μερικά θέματα με τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας «αναμένει να συμπεριλάβει μετοχές Α κατηγορίας από την Κίνα σε παγκόσμιους δείκτες αναφοράς». Μια πλημμύρα με χρήματα των θεσμικών θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα.
Αυτοί οι συνειρμοί έχουν οδηγήσει τους μέσους Κινέζους επενδυτές στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας, εγκαταλείποντας την κουρασμένη και σε πτώση στεγαστική αγορά συσσωρεύοντας τα κεφάλαιά τους στις μετοχές. Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 7% κατά το πρώτο τρίμηνο, και αυτή η μέτρηση μπορεί να περικλείει υπερεκτίμηση κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Capital Economics. Τα προσδοκόμενα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και Shenzhen για το 2015, αναλυτές τα υπολογίζουν στο 7%, το χαμηλότερο επίπεδο σε τρία χρόνια, σύμφωνα με το Reuters. Οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν εκτίναξη των επισφαλών δανείων.
Από το Γενάρη του 2014 μέχρι τα μέσα Μαΐου, 225 δημόσιες εγγραφές υλοποιήθηκαν στην αγορά στις αγορές μετοχών Α κατηγορίας της Κίνας, με μέση τιμή αποδοχής τους στο 418% και Ρ/Ε (αναλογία τιμής προς κέρδη) 12 παρελθόντων μηνών στο 92, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Στις τέσσερις εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση επέτρεψε στους επενδυτές να έχουν περισσότερους από έναν λογαριασμό διαπραγμάτευσης ανά άτομο, άνοιξαν 12.800.000 κωδικοί νέων λογαριασμών. Οι Κινέζοι ιδιώτες επενδυτές παράγουν το 90% του συνόλου των συναλλαγών, αναφέρει το Barron, υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του 80%.
Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley και η BNP Paribas πρόσφατα ανέτρεψαν τη θέση τους για τις κινεζικές μετοχές. Ο Jonathan Garner, επικεφαλής της στρατηγικής ανάλυσης της Morgan Stanley για την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές, υποβάθμισε τις μετοχές της Κίνας για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο από επτά χρόνια, επικαλούμενος την εμφάνιση των πιο αδύναμων εταιρικών κερδών από το 2009. «Θα θέλαμε να προτείνουμε να παίρνετε κάποια κέρδη» είπε στο Bloomberg.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2094,11 μονάδες είχε επίδοση +0,06% και στο 2015 +0,58%, ενώ ο Dow ενισχύθηκε +0,28% και πλέον αποδίδει -0,49% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +0,28% με επίδοση +4,20% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε +0,32% με επίδοση έτους +5%. Ο δε Nasdaq100 με μεταβολή -0,34%, έχει κέρδη για το 2015 +5,44%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά 0,77% στα 1180,8 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -0,26% και η ετήσια επίδοσή του είναι +16,94%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε -0,01% με απόδοση το 2015 +14,19% και ο CAC ακολούθησε με -0,40% και απόδοση φέτος +15,44%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -0,28% και στο τρέχον έτος κερδίζει 7,31%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή 0,13% και στο 2015 κερδίζει 20,33%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -1,48% και στο τρέχον έτος αποδίδει -6,26%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε +0,71%, με κέρδη το τρέχον έτος +6,68%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κατά 0,29%, το 2015 αποδίδει +3,59%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε -0,77% με επίδοση για φέτος +7,13%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία βούτηξε -1,28%, και στο 2015 χάνει πλέον -3,91%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ήταν πρακτικά αμετάβλητος 0,07% και το 2015 κερδίζει +15,57%.
Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως η χρονιά, λόγω καιρικών συνθηκών, ξεκίνησε χειρότερα του αναμενόμενου αρχικά, και η επιβράδυνση οδήγησε σε αναβολή της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο. Αυτή ήταν η ημερομηνία που συμφωνούσε η πλειοψηφία των αγοραίων στο τέλος του 2014 πως θα ξεκινήσει τη σύσφιξη. Αλλά η βελτίωση στο δεύτερο τρίμηνο είναι εντυπωσιακή και με καθυστέρηση θα αποκαλύψει ότι έστω και αργά, όλα τα θετικά θα περάσουν στην μεγαλύτερη πραγματική οικονομία του πλανήτη, που θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Τα μακροοικονομικά μεγέθη και η αγορά εργασίας διαρκώς εμφανίζονται με λιγότερους παραλογισμούς. Όπως ήταν η πτώση του ποσοστού ανεργίας από το 10% στο 5,5% χωρίς την αντίστοιχη ανοδική πίεση στις αμοιβές και αρκετά άλλα.
ΧΑ
Η εβδομάδα που πέρασε στο επενδυτικό πεδίο ήταν «των εταίρων και του ΔΝΤ» από τη μια και της ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη. Αποτέλεσε συνέχεια του ελληνικού δράματος, όπως χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους πιστωτές οι διεθνείς αναλυτές. Οι πιστωτές δεν θέλησαν να χορέψουν πεντοζάλη, αλλά αυτό ακριβώς έκαναν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Αθήνα Ευρώπη ΗΠΑ και Ασία. Καθώς η ροή των ειδήσεων που επηρεάζουν τις αγορές, είχε ως κυρίαρχο θέμα από την Ευρώπη, την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών μιας αναγκαίας συμφωνίας για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες ΓΔ και 25άρης έκλεισαν με πτώση της τάξης του -1,5%, που θα την θεωρούσαμε μη αντιπροσωπευτική της περιπέτειας που είχαν μέσα στη βδομάδα οι τιμές μετοχών και δεικτών.
Από το ξεκίνημα της βδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής όλων των παράγωγων προϊόντων, το κλίμα ήταν φορτισμένο και η προσοχή ήταν εστραμμένη στην Ελλάδα, που αποφάσισε να μην αποπληρώσει ανά δόση το ΔΝΤ, αλλά να πακετάρει τις υποχρεώσεις – δόσεις της για το τέλος του μήνα. Κάτι που έκανε αρκετούς ξένους θεσμικούς κύρια να θεωρήσουν πως το Grexit αποκτά μεγαλύτερες πιθανότητες.
Η αγορά μέρα - μέρα
Η πρώτη συνεδρία αποτέλεσε συνέχεια των δυο προηγούμενων καθοδικών. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,73% και έφθασε στις 764,63 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 229,13 με μεταβολή -2,67% και με τζίρο κάτω από 50 εκατ. ευρώ. Μόνο οι εταιρίες Ασφαλειών +3,77% έκλεισαν ανοδικά. Την πτώση οδήγησαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -6,07%, Πρώτων Υλών -5,52%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών -5,29%. Την Τρίτη φάνηκε ότι οι ισχυροί του ΧΑ επέλεξαν την άμυνα, αφού με συνεχιζόμενη την πτώση στις διεθνείς αγορές, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,62% και έφθασε στις 769,37 μονάδες και ο 25άρης με μεταβολή +0,58% έκλεισε στις 230,47. Σε αυτό συνέβαλλαν με τα κέρδη τους οι κλάδοι των Χημικών +2,72%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,25%, και μεταξύ +1,1% ως +1,71% κέρδισαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου, Τηλεπικοινωνιών, στα Ταξίδια Αναψυχή, Πρώτων Υλών και Τραπεζών με το τζίρο στα 67εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη οι θεσμικοί συνέχισαν να εμφανίζονται αναποφάσιστοι όπως και οι πιστωτές με την ελληνική περίπτωση. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,08% και έφθασε στις 761,05 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 227,53 με μεταβολή -1,28% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,894 εκατ. ευρώ. Με κέρδη από +1,2% ως +1,9% έκλεισαν οι κλάδοι στα Ταξίδια Αναψυχή, Τροφίμων Ποτών, Ακίνητης Περιουσίας και Πετρελαίου Αερίου. Στον αντίποδα με βαρύνουσες απώλειες οι εταιρίες Τραπεζών -5,50%, Ασφαλειών -3,14%, Τηλεπικοινωνιών -2,08%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,89%, Κατασκευές Υλικά -1,67%. Εκείνη τη μέρα, αργά το βράδυ, έγινε μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ολάντ και Μέρκελ, από την οποία αρχικά τα συμπεράσματα θεωρήθηκαν θετικά για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Την Πέμπτη λοιπόν, με δεδομένο τον παγκόσμιων διαστάσεων ενθουσιασμό των επενδυτών, στο ΧΑ με τζίρο πάνω από 93 εκατ. ευρώ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +8,16%, και ο 25άρης έκλεισε στις 247,83 με μεταβολή +8,92%. Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τραπεζών +17,51%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +12,14%, Ασφαλειών +9,74%, Κατασκευές Υλικά +9,47%. Οι αγορές της Ευρώπης ακολουθούσαν το rebound του ΧΑ, εωσότου, μετά το κλείσιμο της αγοράς στην Αθήνα, δηλώσεις παραγόντων από την Ευρώπη και από το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αποκάλυψαν ότι δεν υπήρξε μείωση της απόστασης μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας. Στις ξένες αγορές ξεθύμανε η διάθεση για ανάληψη ρίσκου και τα τελικά κέρδη ήταν υποπολλαπλάσια του μέγιστου για τη μέρα. Την Παρασκευή η αρνητική επίπτωση της παράτασης της αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον της σχέσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της ήταν ξεκάθαρη και εκδηλώθηκε χωρίς σημάδια εκτόνωσής της. Οι θεσμικοί με τζίρο στα 84,474 εκατ. ευρώ, με συνεχή εισαγωγή εντολών πώλησης, σχεδόν από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό, έδειξαν ότι έχουν αποφασίσει να μειώσουν πάλι τις θέσεις τους στο ΧΑ. Με κέρδη δεν έκλεισαν κλαδικοί δείκτες. Στους κλάδους με σημαντικές απώλειες συναντάμε των Τραπεζών -11,80%, Ασφαλειών -8,88%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -8,26%, Ταξίδια Αναψυχή -8,01%, και Τηλεπικοινωνιών -7,48%.
Ο ανθεκτικός FTSEM
Ο FTSEM, που τα ετήσια κέρδη του σχημάτισε κύρια στο β΄ τρίμηνο, όπως φαίνεται στον πίνακα ήταν ανθεκτικότερος τον Ιούνιο. Αν και η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα που ήταν στο τέλος Μαρτίου, μηδενίζοντας τα όποια κέρδη εμφάνιζαν οι ΓΔ και 25άρης στο β΄ τρίμηνο, τις μέρες που η ετήσια επίδοσή τους είχε γυρίσει σε θετική.
Οι απώλειες για τη βδομάδα στον ΓΔ ήταν -1,48% και στον 25άρη -1,59%. Είχαν δηλαδή την ίδια τάξη μεγέθους, ενώ ο FTSEM υποχώρησε -0,11% με 12 από τις 20 μετοχές του να εμφανίζουν ανάλογη εβδομαδιαία μεταβολή. Μόλις 4 μετοχές του εμφάνισαν μεγάλες απώλειες και ήταν οι ΙΚΤΙΝ -5,60%, ΕΥΑΘ -4,78%, ΣΩΛΚ -3,81% και ΠΛΑΘ -3,40%. Ξεχώρισε η ΕΛΚΑ με εκτίναξη 35,3% σε πέντε συνεδριάσεις όταν η αμέσως επόμενη ήταν η ΚΥΡΜ με +2,6% ενώ μεταξύ +1,6% και +1,8% ενισχύθηκαν οι ΑΤΤ, ΙΝΤΚΑ και ΦΡΛΚ. Ο δείκτης αποδίδει στο τρέχον έτος 15,5% όταν ο 25άρης χάνει -12,5% και ο ΓΔ -6,3%. Με δυο εβδομάδες συναλλαγών ο ΓΔ στον Ιούνιο κλαδεύτηκε κατά -6,2% και ο 25άρης κατά -7,2% με τον FTSEM στο -1,9%.
Ο Ιούνιος με δυο πτωτικές βδομάδες δεν φαίνεται ως τώρα σαν μήνας με θετική συνεισφορά στην συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αφού στη διάρκειά του οι απώλειες του ΓΔ είναι -6,17% και του 25άρη -7,2%, ενώ μόλις -1,94% είναι η υποχώρηση του FTSEM. Οι μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο δεύτερο τρίμηνο κερδίζουν +11,77% και με αυτή την επίδοση έχουν κέρδη στο τρέχον έτος 15,5% όταν ο 25άρης χάνει -12,5%.
Βέβαια φιλοξενεί τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες που πάνω τους αποτυπώνεται άμεσα η ανησυχία για μια πιθανή ρήξη. Γιατί οι θεσμικοί λαμβάνουν υπόψη το ειδικό καθεστώς προστασίας που απολαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και θεωρούν απίθανο αυτή η προστασία να συνεχιστεί χωρίς συνέχεια στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Για την ώρα η ΑΛΦΑ στη βδομάδα έχασε -4,32%, στο μήνα -13,77% και στο 2015 -38,46% με απόδοση πρώτου τριμήνου -41,24% και δεύτερου +4,73%.
Η ΕΤΕ στη βδομάδα έχασε -4,32%, στο μήνα -13,77% και στο 2015 -38,46% με απόδοση πρώτου τριμήνου -41,24% και δεύτερου +4,73%.
Η ΕΥΡΩΒ στη βδομάδα κέρδισε +1,55%, στο μήνα έπεσε -13,82% και στο 2015 -29,95% με απόδοση πρώτου τριμήνου -43,85% και δεύτερου +24,76%.
Η ΠΕΙΡ στη βδομάδα έχασε -8,67%, στο μήνα -18,93% και στο 2015 -54,84% με απόδοση πρώτου τριμήνου -60,55% και δεύτερου +14,48%.
Τα ανάλογα μεγέθη για τις μετοχές που καθημερινά σχεδόν είναι στην πρώτη δεκάδα με βάση τον ημερήσιο τζίρο έχουν αλφαβητικά ως ακολούθως:
Η ΔΕΗ στη βδομάδα κέρδισε +1,07%, στο μήνα +3,95% και στο 2015 υποχωρεί -12,22% με απόδοση πρώτου τριμήνου +5,56% και δεύτερου -16,84%.
Η ΕΕΕ στη βδομάδα κέρδισε +0,88%, στο μήνα υποχωρεί -2,44% και στο 2015 κερδίζει +24,87% με απόδοση πρώτου τριμήνου +7,72% και δεύτερου +15,93%.
Η ΕΧΑΕ στη βδομάδα έχασε -4,30%, στο μήνα -6,67% και στο 2015 κερδίζει +5,38% με απόδοση πρώτου τριμήνου +0,43% και δεύτερου +4,93%.
Η ΟΠΑΠ στη βδομάδα έχασε -4,13%, στο μήνα -16,52% και στο 2015 υποχωρεί -16,52% με απόδοση πρώτου τριμήνου -1,91% και δεύτερου -14,89%.
Η ΟΤΕ στη βδομάδα έχασε -3,46%, στο μήνα -6,68% και στο 2015 υποχωρεί -17,14% με απόδοση πρώτου τριμήνου -9,34% και δεύτερου -8,61%.
Τεχνική ανάλυση
Επιμένουμε σε όσα δηλώσαμε από την περασμένη βδομάδα: «Κατά τη στήλη τη στήριξη ο 25άρης στα «περίχωρα» ζώνης τιμών εντός των 227 ως 237 μονάδων την αντλεί κύρια από τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς που τοποθετήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του 2012. Τότε πάλι ο 25άρης από τις 20/8/12 ως τις 4/9/12 ήταν σε αυτά τα επίπεδα και μόλις στο 2015 επέστρεψε τόσο κάτω και μάλιστα φέτος ορίστηκε νέα κατώτερη ζώνη για τον 25άρη με δική της προϊστορία στατιστική και εγγραφή διπλού πυθμένα. Είναι η ζώνη τιμών από τις 204 ως τις 234!
Για τη στήλη οι 234 μονάδες είναι μέσα στην περιοχή που ορίζουμε ως προ τελευταία ζώνη χαμηλών των τελευταίων τριών ετών. Αυτή ξεκινά από τις 227 μονάδες και φθάνει ως τις 237. Κάτω ακριβώς ακολουθεί η ζώνη 204 - 227 που σχετίζεται με τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Αλλά είναι επίσης αρχή της τελευταίας ζώνης τιμών στο βίο του 25άρη, που αφορά στη βουτιά τον Ιούνιο του 2012. Στατιστικά, τιμές κάτω των 204 και ως τις 167, θα επανέλθουν αν οι εκλογές αποτελέσουν πραγματικό σενάριο».
Τεχνικά, η συσσώρευση στην αρχή της περασμένης βδομάδας και η μια και μοναδικά ανοδική συνεδρίαση της Πέμπτης, που την διαδέχθηκε η γενικευμένη υποχώρηση της Παρασκευής, σαν συστοιχία συνεδριάσεων έχει δώσει μεγαλύτερες πιθανότητες στην κάθοδο. Τουλάχιστον στο ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου. Στα συμπεράσματα από τη στατιστική ανάλυση έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τις παρατηρήσεις των πολιτικών αναλυτών. Αυτό λοιπόν που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το κλείσιμο του 25άρη η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών το όρισε στις 232 μονάδες.
Τα επίπεδα αυτά η στήλη τα «τίμησε» σε υπερθετικό βαθμό. Παρομοίως και η αγορά στο πρόσφατο παρελθόν και για αυτό είναι πιθανή (την εύχονται αρκετοί) μια αναπήδηση που θα ξεγελάσει εκείνους που διψάνε για να αισιοδοξήσουν. Εμείς τις 232, τις ορίσαμε ως επιστροφή στα επίπεδα και στην αβεβαιότητα που επικρατούσαν στο τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου του 2012. Η υπομονή και η απόφαση πως δεν χρειάζεται για να κερδίσει ένα χαρτοφυλάκιο να έχει σχηματιστεί με αγορές στα ελάχιστα των τελευταίων ετών μπορεί να προστατεύσει από τη δίψα για μεγάλα κέρδη προτού σιγουρευτεί η άνοδος.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το ευρώ έχασε ισχύ στις ασιατικές συναλλαγές της Δευτέρας, μετά από την είδηση πως έληξαν χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες για την Ελλάδα με τους δανειστές για να αποτρέψουν μια χρεοκοπία και στη Wall Street καταγράφηκαν απώλειες εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν για την κατάρρευση των συνομιλιών την Αθήνα, η οποία είχε αποτύχει να προσφέρει νέες παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να επιστρέψει 1.600.000.000 ευρώ (1.790.000.000 δολάρια) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός.
«Χωρίς συμφωνία στον ορίζοντα, οι προσδοκίες για χρεοκοπία και έξοδο της είναι πιθανό να αυξηθούν κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Έλσα Λιγνός ανώτερη αναλύτρια επί της στρατηγικής στις αγορές συναλλάγματος της RBC.
Το ευρώ έχασε περίπου 0,4% σήμερα αγοράζοντας 1,1235 δολάρια, και ήταν κάτω 0,4 τοις εκατό έναντι του γεν, στα 138,49 γιεν.
Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του δολαρίου, με το νόμισμα των ΗΠΑ να αγοράζει 123,53 γιεν.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε 0,4%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei γλίστρησε περίπου -026%. Για την εβδομάδα, ο S & P 500 και ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κατέγραψαν μικρή αύξηση, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε.
Η Επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed θα πραγματοποιήσει τακτική συνεδρίαση την Τρίτη και την Τετάρτη αυτή την εβδομάδα. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στις αποχρώσεις της ομιλίας της προέδρου Janet Yellen κατά τη συνηθισμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της πολιτικής.
Στην αγορά Συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου η πτώση συνεχίζεται μετά από καθοδικό διήμερο την προηγούμενη βδομάδα, καθώς οι επενδυτές έχουν ανησυχίες ότι η υψηλότερη παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία θα τροφοδοτήσει με πλεόνασμα την παγκόσμια προσφορά.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Η πτωτική διάσπαση της συσσώρευσης μεταξύ 800 και 850 μονάδων των πέντε προηγούμενων εβδομάδων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη ως τις 756 μονάδες (την Τετάρτη) πολύ κοντά στο στόχο των 750 μονάδων που είχαμε θέσει.
Τα σημάδια από τις Βρυξέλες που έδειχναν διάθεση για συμφωνία από όλες τις Πλευρές οδήγησαν σε ανοδικό ξέσπασμα του Γενικού Δείκτη, την Πέμπτη και τον επανέφεραν άμεσα μέσα σε αυτό το εύρος. Ήρθε όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες και όλη η ειδησιογραφία που την ακολούθησε, για να έχουμε σήμερα νέα αναταραχή στην Αγορά και το τοπίο να γίνεται πάλι θολό ενώ ο χρόνος λιγοστεύει και η πραγματική Οικονομία ασφυκτιά. Αυξημένη μεταβλητότητα, έντονη νευρικότητα, καθώς για συμφωνία ακούμε αλλά δεν υπάρχει ακόμη και τα χειρότερα σενάρια κάνουν πάλι την εμφάνιση τους. Απαραίτητη χαρακτηρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους η συμφωνία, αλλά όσο αργεί τόσο αυξάνεται ο φόβος "ατυχήματος".
Σε αυτό το περιβάλλον το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα, δεν φαίνεται προς το παρόν να πιστεύει στη ρήξη, γι αυτό δεν έχει κινηθεί σε νέα χαμηλά έτους. Αλλά όσο περνούν οι μέρες οι αντοχές της Αγοράς θα δοκιμαστούν.
Τεχνικά στηρίξεις είναι οι 750 μονάδες και στη συνέχεια τα χαμηλά έτους, ενώ αντιστάσεις οι ΚΜΟ 200 ημερών (εκθετικός και απλός) που συγκλίνουν στις 890 μονάδες και στη συνέχεια οι 950 μονάδες. Οι συντηρητικοί επενδυτές απέχουν και διατηρούν ρευστότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ όσοι συμμετέχουν προσπαθούν με αυξημένο ρίσκο να εκμεταλλευτούν τις έντονες διακυμάνσεις.
Τα βλέμματα όλων την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup (18/6) που για πολλούς είναι η τελευταία ευκαιρία, ενώ συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική. Κανέναν από τους εμπλεκόμενους δεν συμφέρει η ρήξη. Το σενάριο όμως της αύξησης της έντασης ως τα άκρα, πριν την όποια συμφωνία έχει πιθανότητες.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Πολύ κοντά πλέον στην εκπνοή των προθεσμιών φαίνεται να φθάνει η διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο αν θα προκύψει κάποιο αποτέλεσμα από την τετράμηνη πορεία των συνομιλιών.
Η Ελληνική Πλευρά, έως τώρα, δεν έχει αθετήσει κάποια πληρωμή προς τους Δανειστές της, έχει μεταθέσει τις πληρωμές του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και έχει καταθέσει ένα σχέδιο 47 σελίδων με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα. Οι Δανειστές έχουν προτείνει σε ένα επτασέλιδο κείμενο μεταρρυθμίσεις και μέτρα που εφάπτονται σε πολλά σημεία με την Ελληνική πρόταση, φαίνεται όμως να απέχουν ουσιαστικά στο θέμα του Ασφαλιστικού και στα Εργασιακά θέματα.
Με αυτά ως δεδομένα και με την παύση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η ορατότητα μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο ρευστότητας, ο χρόνος αποτελεί τον νέο καταλύτη για τις αποφάσεις, η επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι απλώς μια κρίσιμη εβδομάδα. Ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο αναφοράς για σημαντικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που υπερβαίνουν τα όρια μιας Χρηματιστηριακής Αγοράς.
Η Δευτέρα θα είναι μια δραματική ημέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τεχνικά η εβδομάδα επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις και από τις δύο πλευρές της τάσης με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου ο Γενικός δείκτης κατέγραψε ημερήσια κέρδη 8,16%. Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί επανέφερε την Αγορά πάνω από τις 800 μονάδες χωρίς ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, διατηρώντας ωστόσο την τάση σε ανοδικό κανάλι.
Η συνέχεια ήταν ο ορισμός της ψυχρολουσίας: Πίεση έως και 6,1% στον Γενικό Δείκτη μεγάλες ενδοσυνεδριακές κινήσεις και καθολική εικόνα πιέσεων σε όλο το φάσμα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικές του στρες στο οποίο έχουν υποβληθεί τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές. Οι "μάχες" μεταξύ 780 και 850 μονάδων μπορούν να χαρακτηριστούν αμφίρροπες, αφού κανένα από τα δύο "στρατόπεδα" δεν κατάφερε να πετύχει την "καθοριστική νίκη" που θα οδηγούσε τον Γενικό Δείκτη σε διαφυγή.
Για άλλη μια εβδομάδα οι πωλητές κατάφεραν να κλείσουν τον Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες, χωρίς όμως να "κρεμάσουν" τα διαγράμματα δίνοντας επιτάχυνση στην πτώση. Η τεχνική ανάγνωση της Αγοράς δεν μετέβαλε την μεγάλη εικόνα δίμηνης συσσώρευσης, χωρίς όμως να δώσει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία.
Το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου είναι το κεντρικό γεγονός την ερχόμενη εβδομάδα, το 8ο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Την Τετάρτη 17 Ιουνίου υπενθύμισε πως θα πραγματοποιηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου ποσού 1 δις ευρώ.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα και τις αγορές ομολόγων
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, μαζί με τα futures του ευρώ και των χρηματιστηριακών δεικτών των ΗΠΑ, αφού έγινε γνωστό πως χάλασαν την Κυριακή οι συνομιλίες σχετικά με την διάσωση της Ελλάδας. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της κατέρρευσαν μετά από μόλις 45 λεπτά. Τα spreads για τα δεκαετή ιταλικά και ισπανικά ομόλογα διευρύνθηκαν κυρίως μπροστά από ένα άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα. Κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Πέμ), η έμφαση θα δοθεί στην Ελλάδα, με μια αναθεωρημένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση πριν από τη συνεδρίαση. Η ομάδα για τη στρατηγική στα ομόλογα επαναλαμβάνει τη σύστασή για έκθεση long στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η ομάδα ανάλυσης της στρατηγικής στις αγορές μετοχών πιστεύει ότι η άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών Bund αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αγοράσει ένας επενδυτής μετοχές από κυκλικές Ευρωπαϊκές μετοχές, τίτλους με χαμηλό Ρ/Ε, και τράπεζες.
Αυτή η εβδομάδα είναι πιθανά ζωτικής σημασίας για τα ομόλογα των ΗΠΑ, με τη συνεδρίαση της FOMC (συμπεριλαμβανομένων των νέων προβλέψεων και συνέντευξη Τύπου από την πρόεδρο Yellen) και τα σημαντικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΤΚ Μαΐου. Μετά την πρόσφατη παρτίδα ισχυρότερων δεδομένων, το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β τρίμηνο το εκτιμούμε τώρα στο 3,2%, από 2,5% στις αρχές Ιουνίου.
Στις αναδυόμενες αγορές, αναμένουμε μια μείωση των επιτοκίων 100bp στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα. Πολλές περιφερειακές κεντρικές τράπεζες διατηρούν μια προκατάληψη υπέρ της χαλάρωσης παρά μια πιθανή πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed το δεύτερο εξάμηνο. Στην Ιάπωνία οι πραγματικοί μισθοί είναι πάνω, έστω και ελάχιστα, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Περιμένουμε μια σχεδόν 1% αύξηση σε ετήσια βάση για το 2015, βάζοντας την κατανάλωση σε σταθερότερο έδαφος.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή το βράδυ με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Υπό τον τίτλο «Μία αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές», ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ γράφει σε άρθρο του στο blog iMFdirect ότι οποιαδήποτε μείωση, τώρα ή αργότερα, του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα θα απαιτήσει, πιθανότατα, κούρεμα του χρέους.
«Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας μακράς επιμήκυνσης της αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια» διευκρινίζει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Σε αδιέξοδο κατέληξαν νωρίς το βράδυ στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς που χωρίζει τις δύο πλευρές στο δημοσιονομικό. Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής Νίκος Μπέλλος, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Σάββατο το απόγευμα μέχρι απόψε, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα που κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1% του ΑΕΠ, ενώ σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα δηλαδή που θα φέρνουν επαναλαμβανόμενα έσοδα, η διαφορά φτάνει τα 2 δισ. ευρώ για το 2015.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής για την κατάρρευση των διαβουλεύσεων θεσμών-Ελλάδας στις Βρυξέλλες.
«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου….
Συνεχείς πιέσεις ασκούνται στη χώρα μας, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Bild. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και επίσης να τους κρατήσουμε μέσα στο ευρώ. Όμως εξαντλείται όχι μόνον ο χρόνος, αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη, αυξάνεται το αίσθημα ότι φθάνει πια» πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
Προειδοποίηση ότι μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα συνδέεται πάντα με απρόβλεπτες παρενέργειες απηύθυνε μέσω της Real News ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, λέω όμως ξεκάθαρα σε όποιον σπεκουλάρει σε ένα Grexit: Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σήμερα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι του εργάζονται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οποιασδήποτε χώρας δεν δύναται να εξοφλήσει τις οφειλές της.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από αξιωματούχους να καταστρώσουν σχέδια για ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε να μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μια χώρα που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της.
«Όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι (οι Έλληνες) τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη χθεσινή δήλωση του προέδρου των Ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι ότι «είναι αποκαρδιωτικό το ότι η Ιταλία δεν καλείται, πλέον, σε σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις για την Ελλάδα», ο κ. Ρέντσι απαντά:
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σχέδιο για την «εκ θεμελίων ενίσχυση» της Ευρωζώνης, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναθεώρηση των Συνθηκών μελετούν ο Μάριο Ντράγκι, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.
Την αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος άφησε αμετάβλητη σε «ΑΑΑ» την αξιολόγηση του ESM, διατηρώντας το outlook σε «σταθερό». Η επιβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγησης αντανακλά την ισχυρή στήριξη που λαμβάνει το ταμείο από τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Σημειώνεται πως τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ανέρχονται σε 624,3 δισ. ευρώ.
Περαιτέρωβελτίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Πορτογαλίας διαπιστώνουν ΕΚΤ και Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εποπτικού ελέγχου της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, ΕΚΤ και Κομισιόν επισημαίνουν ότι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Πορτογαλία έχουν καταγράψει περαιτέρω βελτίωση, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να επηρεάζεται από ορισμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Τηναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο οίκος Fitch.Η επιβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη Σουηδία αντανακλά το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τη σταθερή πορεία της οικονομίας και τους υψηλούς δείκτες της ανθρώπινης ευημερίας. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,5% το 2015 και το 0,7% το 2016, ενώ το χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 44,3% , πριν υποχωρήσει στο 42,8% το 2016.
Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία αναμένεται να οριστικοποιήσουν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Μόσχα διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στα ουκρανικά εδάφη. Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες αναμένεται να συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, εάν η Μόσχα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία τελεσίδικη απόφαση. «Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν νέα ονόματα αξιωματούχων και εταιρειών στη μακρά λίστα των οικονομικών κυρώσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.