Ρεκόρ 16 μηνών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2004 18:58

ΑΝΟΔΟ σημείωσε και σήμερα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, η άνοδος της Wall Street, ορισμένα θετικά εταιρικά νέα καθώς και οι προσδοκίες ότι και το 2004 θα είναι κερδοφόρο για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ωστόσο, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν μέρος των πρόσφατων κερδών με αφορμή την ανησυχητική πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι το ευρώ «σκαρφάλωσε» σήμερα μέχρι τα 1,2695 δολάρια καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το δολάριο διολίσθησε παράλληλα στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας έναντι του ελβετικού φράγκου και στο ναδίρ τριετίας έναντι του γιεν.

Η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος ακολούθησε τη χθεσινή δήλωση του Μπεν Μπέρνανκ, μέλους του δ.σ. της Fed, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ορθώς πράττει διατηρώντας τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, δεδομένου του χαμηλού πληθωρισμού.

Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι η παρατεταμένη πτώση του δολαρίου δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης και ότι η Fed «έχει την πολυτέλεια να μην βιάζεται στο θέμα (σ.σ. της αύξησης) των επιτοκίων».

Από την άλλη πλευρά, η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών ξεπερνώντας το φράγμα των 420 δολαρίων η ουγγιά.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.513,3 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,07%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.608,29 μονάδες αυξημένος κατά 0,32% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.035,9 μονάδες με κέρδη 0,43%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε κατά 2,3% έπειτα από την αναβάθμισή της από την UBS και την Goldman Sachs.

Ανοδο άνω του 2% σημείωσε και η μετοχή της Kingfisher, της βρετανικής εταιρείας λιανικής οικιακού εξοπλισμού. Ώθηση στην εν λόγω μετοχή έδωσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Observer” το οποίο υποστηρίζει ότι τραπεζίτες στη Wall Street εκτιμούν πως η αμερικανική Home Depot, κορυφαία εταιρεία του κλάδου, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξαγορά της βρετανικής εταιρείας.

Τέλος, σημαντική άνοδο κατά 3% σημείωσε η μετοχή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP επωφελούμενη από την είδηση ότι η αμερικανική ομοειδής εταιρείας Siebel Systems αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της στο τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα