ΧΑΑ: Προσοχή στις εκθέσεις των διεθνών τραπεζών

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2001 19:15

Το ΧΑΑ σχετικά με τις αποτιμήσεις ξένων οίκων για την αξία ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και με αφορμή πρόσφατες σχετικές εκθέσεις, επισημαίνει στο επενδυτικό κοινό ότι απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία τους και σημειώνει τα εξής:

«Τα αποτελέσματα τέτοιων εταιρικών αναλύσεων δεν είναι με κανένα τρόπο αδιαμφισβήτητα. H εμπειρία δείχνει ότι η απόκλιση μεταξύ των τιμών στις οποίες καταλήγουν διαφορετικά υποδείγματα για την ίδια μετοχή μπορεί να είναι σημαντική, γεγονός που επιδρά σε αυτό που εμφανίζεται ως «δίκαια τιμή» της μετοχής.

Οι εκτιμήσεις που εκφράζονται σε διαφορετικές εκθέσεις είναι συχνά αντικρουόμενες, κυρίως εξ αιτίας διαφορετικών παραδοχών και εκτιμήσεων που χρησιμοποιούνται στα υποδείγματα αποτίμησης των εταιρειών, καθώς, ακόμα και φαινομενικά μικρές αλλαγές στις παραδοχές ενός υποδείγματος μπορούν να επιφέρουν ακόμη και μεγάλες αλλαγές στην τελική τιμή στην οποία καταλήγει το υπόδειγμα.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από πρόσφατες αναλύσεις ξένων οίκων για συγκεκριμένους κλάδους εταιριών του ΧΑΑ, για την πορεία των οποίων άλλοι οίκοι ήταν θετικοί, άλλοι ουδέτεροι και άλλοι αρνητικοί.

Για αυτό, το επενδυτικό κοινό πρέπει να εξετάζει και να αντιμετωπίζει με προσοχή αυτές τις εκθέσεις αλλά και να συμβουλεύεται σχετικά τους ειδικούς της αγοράς, στις χρηματιστηριακές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα