Την ανάγκη να υπάρξει μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει την πολύ μεγάλη υπερφορολόγηση των πολιτών, αλλά και φορολογική σταθερότητα στη χώρα, υπογράμμισε ο υπεύθυνος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Ελλάδα χρειάζεται φορολογική μεταρρύθμιση, γιατί σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη υπερφορολόγηση των πολιτών, υπάρχει πολύ μεγάλο βάρος στην έμμεση φορολογία ΦΠΑ και ο Έλληνας πληρώνει πολύ σε σχέση με τους Ευρωπαίους, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν όντως υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα ή έλλειψη πολιτικής βούλησης να συλληφθεί η τεράστια φοροδιαφυγή και οι, αφορολόγητες τις περισσότερες φορές, καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και σε φορολογικούς παραδείσους, απάντησε ότι πραγματικά υπάρχει θέμα με την κατανομή των βαρών και δεν έχουν αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα μπορούσαν οι περίφημες λίστες.
Αν γινόταν κάτι, είπε ο κ. Λιαργκόβας, σίγουρα θα υπήρχε η δυνατότητα να ελαφρυνθεί το βάρος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τα μεσαία και μικρομεσαία στρώματα.
Για το τι μέλλει γίνεσθε στο προσεχές μέλλον, σημείωσε ότι τρεις είναι οι ορατές λύσεις. Πρώτον, η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές και να δανειστεί τα κεφάλαια που χρειάζεται, αν και υπό τις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν φαντάζει ρεαλιστικό. Δεύτερον, η χώρα να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM), δεδομένου ότι, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2017 χρειάζεται 30 - 40 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε όμως ότι ο νέος αυτός δανεισμός θα συνοδευτεί και με νέο μνημόνιο. Τρίτον, η αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς εκτιμά, ότι στη περίπτωση αυτή θα εξοικονομηθούν κάποιοι πόροι, οι οποίοι θα δώσουν μια ανάσα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Πηγή: ΑΜΠΕ