Μέρκελ: Η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς

«Ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στη χθεσινή συνάντηση
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 11:57
UPD:12:14
REUTERS/YVES HERMAN

Στην τριμερή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, η Ελλάδα υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς τις επόμενες ημέρες, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη το πρωί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

«Στο τέλος των συζητήσεων υπήρξε απόλυτη ομοφωνία ότι η Ελλάδα θα δουλέψει εντατικά με τους τρεις θεσμούς τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους. Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ίδια έχει την αίσθηση ότι υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί. «Κάθε ημέρα μετράει,» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την ελπίδα «να γίνουν όλα σωστά».

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Αισιόδοξο μήνυμα για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες Ελλάδας - δανειστών έστειλε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στην τελική ευθεία για συμφωνία και πως υπάρχει κοινή πολιτική βούληση.

«Οι συνομιλίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Είμαστε πλέον κοντά στο διάδρομο προσγείωσης», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στο δίκτυο RTL France, πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, «μπορούμε και θα έχουμε μια κατάληξη», αλλά εξήγησε πως «δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Ο επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι θέλει να στείλει «ένα μήνυμα σθεναρό και καθησυχαστικό: Είναι αποφασιστικής σημασίας η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» και συνέχισε λέγοντας ότι αγαπά πολύ την ελληνική τραγωδία, αλλά και ότι ότι τώρα «πρέπει να πάμε σε happy end».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες «επέτρεψαν να υπάρξει σημαντική προσέγγιση απόψεων». Ο κ. Μοσκοβισί γνωστοποίησε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα που οφείλει να πετύχει η Ελλάδα.

«Πρέπει πραγματικά να καταλήξουμε σε μια σταθερή συμφωνία ώστε όλα αυτά να είναι οικονομικά βιώσιμα» για την Ελλάδα, για τους πιστωτές και «για τους φορολογούμενους καθώς αυτοί είναι που τελικά θα επωμιστούν το κόστος μιας μη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους», κατέληξε.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα