Ν.Υ.: Στροφή στην τεχνολογία

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2004 00:01
UPD:08:33

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επενδυτές συνέχισαν την πρακτική της μεταφοράς κεφαλαίων από την παραδοσιακή αγορά προς την αγορά τεχνολογίας, χθες, βρίσκοντας στηρίγματα στις θετικές συστάσεις που έκαναν χρηματιστηριακές εταιρείες για μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, ενώ την ίδια ώρα ρευστοποιούσαν σε επιλεγμένους τίτλους εν αναμονή της ανακοίνωσης σημαντικών εταιρικών και οικονομικών ειδήσεων τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones Industrial και Nasdaq Composite παρέμειναν σε αντίθετη πορεία για δεύτερη διαδοχική ημέρα, όμως οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Intel, Circuit City Stores Inc, Nortel Networks Corp.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 9,63 μονάδες, ποσοστό 0,09%, φθάνοντας τις 10.529,03 μονάδες. Με άνοδο 20,31 μονάδων, ποσοστό 0,99% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.077,68 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες τη χθεσινή συνεδρίαση, αντανακλώντας τις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές του τομέα πετρελαίου στον απόηχο της υποβάθμισης του τομέα και λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την κερδοφορία τους, λόγω του εξασθενημένου δολαρίου.

Φωτεινή εξαίρεση στο γενικό αρνητικό κλίμα ήταν οι μετοχές τηλεπικοινωνιών, λόγω των θετικών συστάσεων που έκαναν επενδυτικές τράπεζες για τον κλάδο.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,57% και 0,83%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να ανεβαίνει ενδοσυνεδριακά σε νέο ρεκόρ για τους τελευταίους 16 μήνες.

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις ισοτιμίες. Ο κόσμος αναρωτιέται αν θα δούμε μείωση επιτοκίων στην Ευρωζώνη, ώστε να αντισταθμιστεί η ισχύς του ευρώ», δήλωσε η Μικαέλα Μάρκουσεν, της SG Asset Management.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε περισσότερο από την αρνητική εικόνα που έδειξε η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και από τις εξελίξεις στην υπόθεση Parmalat. Οι ιταλικές τράπεζες Capitalia, Banca Intesa έχασαν το 7,5% και 6,9% της αξίας τους, αντίστοιχα, λόγω δημοσιευμάτων πως προγραμματίζουν την επαναγορά ομολόγων της προβληματικής εταιρείας τροφίμων.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Nokia (+2,1%), BP (-2,1%), Eni (-3,1%), Toal (-2,5%), Royal Dutch Shell (-1,7%), British Airways (+11,5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα