Ανοδος με πρωταγωνιστή τον κλάδο της τεχνολογίας στο Τόκιο

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2004 09:39

ΚΕΡΔΗ για πρώτη φορά μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 79,83 μονάδες ή 0,74% και διαμορφώθηκε στις 10.837,65 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 10.727,8 και τις 10.888,61 μονάδες, ενώ τα συνολικά του κέρδη από τις 10/1/2003 φθάνουν το 27,95%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.056,92 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,51%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας έπειτα από τη χθεσινή άνοδο του δείκτη Nasdaq στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/08/861910.htm .

Ώθηση στις εν λόγω μετοχές έδωσε η είδηση ότι αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας μικροεπεξεργαστών Intel επικαλούμενος την αύξηση της ζήτησης για προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η είδηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ανακοίνωση της Merrill Lynch ότι αναθεωρεί προς τα πάνω την αρχική της πρόβλεψη για τα έσοδα της Sun Microsystems για το τέταρτο τρίμηνο.

Οι μετοχές των ιαπωνικών εταιρειών Advantest και Tokyo Electron, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, ενισχύθηκαν κατά 3,55% και 3,58% αντιστοίχως.

Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 2,87%, κατέγραψε και ο τίτλος της Toshiba. Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι κατασκεύασε ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής εικόνας, που έχει τη δυνατότητα να δεχθεί δίσκους και με τη σημερινή μορφή αλλά και με νέο διαφορετικό format. Η διάθεση των εν λόγω συσκευών στην αγορά θα ξεκινήσει στη διάρκεια του 2005. Η προδιαγραφή δημιουργήθηκε από κοινού με την ιαπωνική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών NEC Corp. Η πρωτότυπη συσκευή της Toshiba θα παρουσιαστεί στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών που αρχίζει σήμερα στο Λας Βέγκας.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της Nissan υποχώρησε κατά 2,41%. Την Τετάρτη, η παραπάνω εταιρεία α προειδοποίησε ότι το εργοστάσιό της στο Σάντερλαντ κινδυνεύει να χάσει την παραγωγή ενός από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητά της, εάν η Βρετανία συνεχίσει να μένει εκτός του ευρώ. Πρόκειται για το μοντέλο μεσαίου μεγέθους Almera, η γραμμή παραγωγής του οποίου μπορεί να μεταφερθεί στη Γαλλία.

Πτώση (0,95%) σημείωσε και η μετοχή της Yamaha παρά τις προβλέψεις της διοίκησης για αύξηση των πωλήσεων μοτοσικλετών κατά 15% το 2004 σε παγκόσμιο επίπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα