Ryanair : Πρώτη και πάλι στον αγώνα με την EasyJet

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2004 14:03

Τη δεύτερη θέση, μετά την Ryanair Holding Plc, στον αγώνα κατάκτησης του τίτλου της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Ευρώπης, κατέλαβε το 2003 η EasyJet Plc, καθώς τη χρονιά που πέρασε η ιρλανδέζικη εταιρεία επέκτεινε ταχύτερα το δίκτυό της.

Η EasyJet το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2003 είχε μεταφέρει συνολικά 21,1 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 22% έναντι του 2002, έναντι αύξησης της τάξης του 48% της επιβατικής κίνησης της Ryanair το έτος που πέρασε, φθάνοντας στα 21,4 εκατ. επιβάτες.

Ο επικεφαλής της Ryanair, Michael O'Leary, εκτιμά ότι η εταιρεία θα μεταφέρει κατά 50% περισσότερους επιβάτες την τρέχουσα οικονομική χρήση, μετά τη συγχώνευσή της με την Buzz της KLM Royal Dutch Airlines NV. Aπό την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της EasyJet, Ray Webster σχεδιάζει ανάπτυξη της τάξης του 20% και διατήρηση των ναύλων στα ίδια επίπεδα.

«Η Ryanair θα παραμείνει στην πρώτη θέση», ανέφερε ο Shane Matthews, αναλυτής της NCB Stockbrokers, ο οποίος συνιστά για τη μετοχή της εταιρείας «buy» και για την μετοχή της EasyJet «accumulate», συμπληρώνοντας : «Η Ryanair εργάζεται σκληρά για να γεμίσει τις θέσεις στα αεροπλάνα της, μετά τη σημαντική αύξηση της δυναμικότητάς της».

Οι μετοχές της EasyJet κέρδιζαν 6,25 πένες η μία, ποσοστό 1,9% φθάνοντας στις 333,25 πένες στις 10:30' π.μ. στο Λονδίνο τοπική ώρα και στα υψηλότερα επίπεδα μέσα σε χρονικό διάστημα 13 μηνών. Οι μετοχές της Ryanair κέρδιζαν οκτώ σεντς, ποσοστό 1,2% φθάνοντας στα 6,80 ευρώ η μία στις 10:31' π.μ. στο Δουβλίνο, τοπική ώρα.

Σήμερα η EasyJet ανακοίνωσε ότι μετέφερε 16% περισσότερους επιβάτες τον μήνα που πέρασε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ήτοι 1,67 εκατ. ανθρώπους, έναντι 1,43 εκατ. επιβατών τον Δεκέμβριο του 2002.

Χθες, η Ryanair ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβατών της τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 53%, φθάνοντας στα 2,01 εκατ. επιβάτες.

Την περασμένη Τρίτη η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, British Airways Plc, ανακοίνωσε ότι η κίνηση, που μετράται από τον αριθμό των επιβατών επί του αριθμού των μιλίων που διανύουν, αυξήθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα και κατά 4,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2002.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που άρχισε τη λειτουργία της μαζί με την Buzz, η Ryanair μεταφέρει σε μηνιαία βάση περισσότερους επιβάτες από την EasyJet, ενώ η τελευταία κατέστη η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης τον Αύγουστο του 2002, όταν προχώρησε στην εξαγορά της πρώην Go Fly Ltd., που ανήκε στην British.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής της, η Ryanair αναμένεται να μεταφέρει κατά την τρέχουσα χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, περίπου 24 εκατ. επιβάτες, ενώ ο O'Leary δήλωσε ότι εκτιμά να προσθέσει περίπου πέντε εκατ. επιβάτες ανά έτος μέσα στην επόμενη πενταετία, ξεπερνώντας τη British Airways, τη γερμανική Lufthansa AG και την Air France SA, καθώς σχεδιάζει να την καταστήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα