Κίνα : 51% αύξηση των εξαγωγών σε ετήσια βάση

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2004 08:31

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 51% σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές της Κίνας έναντι του προηγούμενου έτους με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε τέσσερα χρόνια, καθώς οι βιομηχανίες αύξησαν τις φορτώσεις τους για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία πριν την διακοπή της έκπτωσης φόρου που ισχύει από αυτόν τον μήνα.

Οι πωλήσεις εκτός χώρας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε επίπεδα ρεκόρ φθάνοντας τα 48 δισ. δολ. μετά την άνοδό τους σε ποσοστό 34% έναντι του Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Πεκίνο. Το εμπορικό πλεόνασμα αυτόν τον μήνα διαμορφώθηκε στα 5,73 δισ. δολ. λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ των 5,74 δισ. δολ. που είχε ανέλθει τον Οκτώβριο του 2003.

«Οι εξαγωγείς επιταχύνουν τις φορτώσεις των προϊόντων τους για τις αγορές του εξωτερικού, πριν τη κατάργηση της έκπτωσης φόρου» ανέφερε ο Tai Hui, οικονομολόγος στην Standard Chartered Bank στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας : «Η δεδομένη προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρώπης τόνωσαν επίσης με τη σειρά τους τη ζήτηση για προϊόντα από τη χώρα».

Η αύξηση των εξαγωγών βοηθά την οικονομία της Κίνας, την έκτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, να αναπτυχθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη, ενώ επηρεάζει αρνητικά τις βιομηχανίες των ΗΠΑ οι οποίες ζητούν από την κυβέρνησή τους να περιορίσει την εισαγωγή φθηνών κινεζικών προϊόντων στη χώρα.

Οι εκπτώσεις φόρου για τους Κινέζους εξαγωγείς μειώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου κατά μέσον όρο από 13% έως 17%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας τον Οκτώβριο.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 47% φθάνοντας στα 42 δισ. δολ. διατηρώντας το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο σα 5,73 δισ. δολάρια.

Για ολόκληρο το 2003 οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 35% φθάνοντας στα 438 δισ. δολ. και οι εισαγωγές κατά 40%, στα 413 δισ. δολ. διατηρώντας το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας στα 26 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου το οποίο επικαλείται τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα