Shell : Μείωση των αποθεμάτων, πτώση της μετοχής

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2004 12:59

Ο βρετανο-ολλανδικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Royal Dutch/Shell ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε επαναδιατύπωση προς τα κάτω κατά 20% των διαπιστωμένων αποθεμάτων της σε υδρογονάνθρακες ενώ απέτυχε για τρίτο συνεχόμενο χρόνο να ανακαλύψει όσο πετρέλαιο άντλησε. Η ανακοίνωση επηρέασε αρνητικά την τιμή της μετοχής της κατά 7% και άσκησε πιέσεις στις μετοχές του κλάδου των πετρελαιοειδών.

Αν και ο όμιλος διευκρίνισε ότι η αλλαγή κατηγορίας μέρους των αποθεμάτων της ως «μη διαπιστωμένων» δεν θα έχει επίδραση στα αποτελέσματά του, διαπραγματευτές και αναλυτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι ενδέχεται να καταφέρει πλήγμα στην αξία της εταιρείας. Ορισμένοι έκαναν λόγο για μείωση της αξίας της εταιρείας κατά 10%.

Η αλλαγή κατηγορίας αφορά περί τα 3,9 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ή το 20% των διαπιστωμένων αποθεμάτων του ομίλου σύμφωνα με τη διατύπωση της 31ης Δεκεμβρίου του 2002. Η αναθεώρηση αυτή σημαίνει ότι, στα τέλη του 2002, τα διαπιστωμένα αποθέματα της Shell ανήρχοντο σε περίπου 16 δισ. βαρέλια και όχι σε 20 δισ. βαρέλια όπως είχε γνωστοποιηθεί τότε.

Ανω του 90% των αποθεμάτων που θα αλλάξουν κατηγορία αφορά κοιτάσματα η ανάπτυξη των οποίων δεν είχε προχωρήσει, κυρίως στη Νιγηρία και Αυστραλία.

Η εκτίμηση της Shell για την ανακάλυψη ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο 2003 κάνει λόγο μόνον για 1 με 1,3 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, συμεριλαμβανομένων ποσοτήτων από κοινοπραξία στη νήσο Σαχαλίνη.

Οπως σημειώνει το Bloomberg News, η Shell αντικατέστησε το 2002-εξαιρουμένων των αγορών στις οποίες προέβη- μόνον το 50% των ποσοτήτων που είχε αντλήσει ένα χρόνο νωρίτερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα