Goldman Sachs: «Κλειδί» η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 14:16
UPD:14:19
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κλειδί για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης συνιστά η ουσιώδης πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Τη σπουδαιότητα της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης υπογραμμίζει η Goldman Sachs, θεωρώντας την αναγκαία συνθήκη για την ευημερία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε νέα της έκθεση, η οποία υπογράφεται από τον επικεφαλής οικονομολόγο Huw Pill, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης μέσω της προώθησης της περαιτέρω ενοποίησης των χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κλειδί για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης συνιστά η ουσιώδης πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Αν και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έδρασε καταλυτικά στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εντούτοις απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.

Μάλιστα, τονίζει η Goldman Sachs, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί σε ποικίλους τομείς (δημοσιονομικές, διαρθρωτικές). Όπως εξηγεί η αμερικανική τράπεζα, οι ευρύτερες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν αποδεικνύονται ικανές να ανακόψουν την πορεία ενοποίησης της Ευρωζώνης. Μοναδικό εμπόδιο στην προσπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών αποτελεί το διογκούμενο ευρωσκεπτικιστικό κίνημα.

Όπως σωστά έχει επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, συνεχίζει η Goldman Sachs, η επόμενη πενταετία συνιστά την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης ώστε να συγκροτήσει τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Κατά την άποψη τoυ Huw Pill, η εμβάθυνση και η ενδυνάμωση των προσπαθειών ενοποίησης πρέπει να εστιάσουν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Όχι μόνο πρέπει να καταστεί δυνατή η διεύρυνση της πρόσβασης των εταιρειών, των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, αλλά επίσης, πρέπει να επιτραπεί στη νομισματική πολιτική να διασφαλίσει καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές», αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.

Πάντως, αναγνωρίζει πως μέχρι στιγμής η ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματαγορών δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες των Βρυξελλών. Καταλήγοντας, η Goldman Sachs επισημαίνει πως οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση και τη διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα παράσχουν ισχυρή στήριξη στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα