Απώλειες σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη

«Πάγωσε» το επενδυτικό ενδιαφέρον
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2004 00:01

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ έκλεισε η εβδομάδα για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ «πάγωσαν» το επενδυτικό ενδιαφέρον και διέκοψαν την άνοδο των μετοχικών τιμών στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών.

Στη Wall Street, τα blue chip υποχώρησαν δεχόμενα πιέσεις τόσο από τα αποθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες, όσο και από τις αρνητικές επενδυτικές εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών για τις τηλεφωνικές εταιρείες AT&T Corp. και SBC Communications. Η μετοχή της AT&T και της SBC έχασε 4,1% και 3,6% της αξίας της αντίστοιχα.

Η ΑΤ&Τ παρουσίασε τις δεύτερες μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη Dow Jones. Oι επενδυτές αναμένουν τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από την προσεχή εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,5% και 0,7%, αντίστοιχα, με τον δεύτερο δείκτη να παραμένει οριακά πάνω από τις 2.800 μονάδες. Ο πρώτος δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,25%.

Η πρώτη πλήρης εβδομάδα του 2004 είδε τους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχές τεχνολογίας, συνεχίζοντας την τάση που άρχισε στο δεύτερο εξάμηνο του 2003 όταν ο σχετικός δείκτης κατέγραψε και τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη του έτους, ενώ αυξημένες τοποθετήσεις είδαν και οι τομείς τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι στιγμής φέτος, ο δείκτης τεχνολογίας ενισχύεται κατά 13%, ο δείκτης ΜΜΕ κερδίζει 5% και ο δείκτης τηλεπικοινωνιών 6,2%.

Οι τρεις τομείς - οι πυλώνες της «Νέας Οικονομίας» - εκτιμάται πως θα ωφεληθούν περισσότερο από την επιταχυνόμενη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2004.

Οι μετοχές των Nokia, Ericsson, Alcatel ενισχύονται σημαντικά τις πρώτες συνεδριάσεις του έτους (16%, 14,7% και 18,5%, αντίστοιχα), ενώ αντίθετα οι μετοχές στους κλάδους υγείας, κοινής ωφέλειας, αυτοκινήτων και βασικών παραγωγών καταγράφουν απώλειες στο ίδιο διάστημα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα