«Ερχεται» νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Συμφωνία: Τι μεταρρυθμίσεις προτείνει η κυβέρνηση για ΜΗΣΥΦΑ, μικρομεσαίες, «κόκκινα» δάνεια, απελευθέρωση υπηρεσιών
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 13:46
UPD:13:50
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Από την έντυπη έκδοση 

Την περαιτέρω εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που είχαν προταθεί στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ φέρεται διατεθειμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν ευρείες αλλαγές σε επαγγέλματα και αγορές, οι οποίες (αλλαγές) θα προκύψουν από τη συνεργασία της Ελλάδας με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο κείμενο της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία θα πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει η εποπτεία ειδικευμένου προσωπικού, αλλά και οι απαιτούμενες άδειες. Η συγκεκριμένη πρόταση προέρχεται από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και δεν τέθηκε σε εφαρμογή, καθώς υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς.

Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουπλής άφησε να εννοηθεί πως δεν θα εφαρμοστεί τελικά. Η κυβέρνηση ωστόσο, σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων που απέστειλε στους θεσμούς, πρόκειται να αναθέσει στον ΟΟΣΑ τη δημιουργία και νέας «εργαλειοθήκης» μεταρρυθμίσεων για τους τομείς των μμε, της μεταποίησης του χονδρικού εμπορίου, του τραπεζικού τομέα και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στην απελευθέρωση και άλλων τομέων της αγοράς, όπως η περαιτέρω απελευθέρωση του κλάδου τουριστικών λεωφορείων, η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με βάση τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας, η συνέχιση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics, η εναρμόνιση των προτύπων οικοδομικών υλικών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η μείωση του ελάχιστου ορίου ενοικίασης των τουριστικών κατοικιών στις 30 ημέρες και η μείωση του ποσοστού αμοιβής των συμβολαιογράφων για το όριο των 120.000 ευρώ σε 0,8% από 1%.

«Κόκκινα» δάνεια & πλειστηριασμοί

Υπό αυστηρότερους όρους απ’ ό,τι ίσχυε θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση. Συγκεκριμένα, η πρόταση της κυβέρνηση ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια των δανειοληπτών είναι η ίδια με το καθεστώς προστασίας που ίσχυε έως το τέλος του περασμένου έτους, ωστόσο η ελάχιστη δόση που καλούνται να καταβάλλουν οι δανειολήπτες είναι αρκετά υψηλότερη.

Ειδικότερα, οι βασικές προϋποθέσεις για μη εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας είναι οι εξής:

  •  Η αντικειμενική αξία της α’ κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
  •  Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.
  •  Η συνολική αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι άλλες κινητές αξίες να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Στο διάστημα που η κατοικία θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό, ο δανειολήπτης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μηνιαίως ένα ποσό δόσης που θα εξαρτάται από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Οι κλίμακες που προτείνονται είναι οι εξής:

  • Για ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται σε ποσοστό 2% του μηνιαίου εισοδήματος ή 8 ευρώ.
  • Για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται έως 10% του μηνιαίου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι για τις πρώτες 5.000 ευρώ θα υπολογίζεται ποσοστό 2% και για τις υπόλοιπες 5.000 ευρώ ποσοστό 10%. Για παράδειγμα ένας δανειολήπτης με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνει 2% για τις πρώτες 5.000 ευρώ και 10% για το υπόλοιπο των 2.000 ευρώ. Ετσι, η δόση θα είναι 24,7 ευρώ κάθε μήνα.

Αντιστοίχως θα υπολογίζονται οι δόσεις και για τις υπόλοιπες κλίμακες:

  • Για ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ η μηνιαία δόση θα ανέρχεται έως τα 133 ευρώ.
  • Για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ η μηνιαία δόση θα ανέρχεται έως 258 ευρώ.
  • Για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ η η μηνιαία δόση θα ανέρχεται έως 425 ευρώ.
  • Για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ η μηνιαία δόση θα ανέρχεται έως 633 ευρώ.
  • Για ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ η μηνιαία δόση θα ανέρχεται έως 883 ευρώ.

Το ταμείο «ιδιωτικοποιήσεων»

Στα 3,178 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών, υποδομών και την αξιοποίηση ακινήτων για τη διετία 2015-2016 σύμφωνα με την ελληνική πρόταση. Η εκτίμηση μειώνεται στα 2,116 δισ. ευρώ για την τριετία 2017-2019, ενώ για μετά το 2020 οι αποδόσεις των αποκρατικοποιήσεων έχει υπολογιστεί στα 10,815 δισ. ευρώ.

Στην ελληνική πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα κατευθύνεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ένα ποσοστό από το μερίδιο που θα παραμένει στο Δημόσιο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ιδρυθεί.

Ασαφές είναι το κείμενο που έχει προωθήσει η Ελλάδα προς τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, αφού μπορεί να προβλέπει την πώληση τόσο του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ, αλλά και μικρότερων λιμανιών, όμως τα έσοδα που υπολογίζει για το 2016 φτάνουν μόλις τα 500 εκατ. ευρώ.

Ποσό που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι αναμένει να εισπράξει από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και μόνο. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ δεν φαίνεται να βρίσκεται μέσα στα πλάνα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2022. Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει από το 2018 μέχρι το 2022 συνολικά έσοδα 100 εκατ. ευρώ από την πώληση, όπως φαίνεται, μικρότερων λιμένων.

Αποκρατικοποιήσεις χαμηλής τάσης

Του Γιάννη Κανουπάκη
 [email protected]

Την ώρα που οι δανειστές θέτουν επιτακτικά ως προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας να ανοίξει ο φάκελος των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς, επί του προκειμένου, προσπερνά συνολικά το θέμα και περιορίζεται στην πώληση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR, από την οποία υπολογίζονται έσοδα 188 εκατ. ευρώ.

Τίποτε, δηλαδή, δεν συζητείται από την Αθήνα για πώληση του ΑΔΜΗΕ, άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη μέσω της «μικρής ΔΕΗ», ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ. Πάνω στη γραμμή Λαφαζάνη, άλλωστε, που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι καμία ενεργειακή ιδιωτικοποίηση δεν θα υλοποιηθεί, εκτός ενδεχομένως από τον ΔΕΣΦΑ, «για τον οποίο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ετσι, λοιπόν, για τη «μικρή ΔΕΗ» και τον ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πρόταση της ελληνικής πλευράς. Περιλαμβάνεται, ωστόσο, σαν δέσμευση το να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, που «θα λαμβάνει υπ’ όψιν την πρόταση της ΡΑΕ για δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ» - το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί μέσα σε διάστημα εννέα μηνών.

Στη χονδρεμπορική υπάρχει πρόβλεψη για να εισαχθεί νέος μηχανισμός πληρωμής ισχύος για τους ηλεκτροπαραγωγούς για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2015 ύψους 112 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά την αγορά του φυσικού αερίου, αναλαμβάνεται η υποχρέωση να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Για την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, γίνεται λόγος για πλήρη σεβασμό της κοινοτικής οδηγίας και του νόμου 4001/2011 με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ανεξαρτησίας. Στο θέμα των ΑΠΕ αναφέρεται ότι θα υπάρξει νέο πλάνο ανάπτυξης σε συνεργασία με τη γερμανική συμβουλευτική GIZ, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015. Εξάλλου, μέχρι τέλος του 2015 θα υπάρξει αποπληρωμή των οφειλών ύψους 200 εκατ. ευρώ από φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ προς τη ΔΕΗ. Σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ θα υπάρξει, στο μεταξύ, νέο πρόγραμμα προσαρμογής μέσα σε τρεις μήνες από την επίτευξη της συμφωνίας.

Προβλέπεται, παράλληλα, ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο εφαρμογής της ενεργειακής αποδοτικότητας σε ιδιωτικές κατοικίες, κρατικά και δημοτικά κτήρια, με στόχο την αναζωογόνηση του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, προβλέπεται νέο πλάνο αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων για τη βελτίωσης της απόδοσης, τη μείωση των διακοπών και τη μείωση του κόστους που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τη δημιουργία νέων πράσινων νησιών με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και λύσεων για έξυπνα δίκτυα σε συνεργασία με δίκτυα ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων με αντικείμενη την τεχνολογία των έξυπνων δικτύων.



Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
doonies[85.72.1xx.xxx]
09/06/2015 09:25

και μερικες ευχαριστες ειδησεις
των τελευταιων εικοσιτετραωρων
σχετικες με το κονσαλταρισμα.

- Next Monday, the California Public Employees' Retirement System (Calpers) will slice the number of private-equity firms and real-estate funds in half.

This is a huge deal.

With over $300 billion under management, Calpers is the largest public pension fund in the country. When it makes a move, other institutional investors follow.

In September it divested itself entirely from hedge funds, arguing that the fees it was paying were too much for the returns hedge funds were generating.

Back then, a Calpers representative said the fund was returning to "back to basics" investing. Pension funds in other states were watching.

- HSBC will cut almost 50,000 jobs from its payroll, take an axe to its investment bank and shrink its risk weighted assets by $290 billion in an effort to improve its sluggish performance, Europe's biggest bank said on Tuesday.
The job cuts, which will affect almost a fifth of the bank's workforce, involve 25,000 staff from the expected sales of the lender's Brazil and Turkey units and 22,000-25,000 from the consolidation of IT and back office operations and branch closures.

The cuts are the latest in a series of heavy staff reductions and will leave the bank with around 208,000 full-time equivalent staff, down from 295,000 at the end of 2010 and 258,000 at the end of 2014.

εκει για να δειτε αχρειοι
τι εστι ανεργια
και τι εστι να αρλουμπολογειτε με αριθμους.
και κατι υπαλληλακια ναυτιλιακων
που θελουν να εχουν και αποψη για τα οικονομικα
ας αναβουν κανανα κερακι οσο υπαρχει η φουσκα της Κινας.
γιατι μετα λορδα και τα κεφαλια κατω.
τον ενα τον εντυπωσιασε ο τροπος λειτουργιας του ΟΛΠ του Ροττερνταμ
τον αλλο τον πειραξε που ο πιλοτος
του πηρε 7.000 ευρω καπου στην Αργεντινη.
και ετσι καταλαβαμε γιατι αναπτυσσεται η Ολλανδια και οχι η Αργεντινη.
στην πραγματικοτητα το δημοσιο χρεος της Ολλανδιας ειναι διπλασιο αυτου της Αργεντινης(77 με 38% του ΑΕΠ)
το δε ιδιωτικο χρεος στην Ολλανδια
ειναι το 250% του διαθεσιμου εισοδηματος
απο τα ψηλοτερα στο κοσμο.
η ουσια παντως ειναι
τι θα γινει με το ΚΤΕΛ Κοζανης
που δεν περναει απο την Λαρισα.


περισσότερα
doonies[94.64.1xx.xxx]
09/06/2015 08:07

@DKK
τρεχα να κονσαλταρεις τον Ομπαμα
που νομιζει οτι το προβλημα της Ελλαδος δεν ειναι ελληνικο.
τρεχα να του πεις γιατι ασχολειται με το χρεος της Ελλαδος που ειναι 2 τοις χιλιοις του παγκοσμιου(400 δις στα 200 τρις).
οσο και να χτυπιεσαι σα χταποδι
εχεις πολλαααααα ακομη να μαθεις
μεχρι να φθασεις σε ενα στοιχειωδως ανεκτο επιπεδο
να μπορεις να ψελισεις κατι δικο σου
και να μην παπαγαλιζεις ανυποφορα βλακωδη κλισε
που εχουν στοχο μπαμπουινους
πνευματικου επιπεδου αναγνωστη της Βild και του Focus.
ναι,ανοιχτοματη
η γη ειναι αυτο που φαινεται,επιπεδη.
και αυτος ο Κριστιαν τρεχαγυρευε
οταν φυγει απο την θεσουλα του στην ΚΤΕ
μπορει να γραψει κανα βιβλιο
με τα εγκληματα που κανανε εις βαρος της Ελλαδος.
εσυ τωρα με την οξυδερκεια που σε χαρακτηριζει
περιμενες απο ενα τετοιο καλοταιζμενο δημοσιο υπαλληλο του κερατα κατι διαφορετικο!
ευγε !
να μας διασκεδαζεις με τετοια χωρατα πιο συχνα.

περισσότερα
doonies[94.64.1xx.xxx]
08/06/2015 22:13

οχι τα funds δεν επιβιωνουν καλως-κακως,
αλλα κακως και εις βαρος των κρατικων προυπολογισμων
απλα παραπεμποντας την πραγματικη λυση του προβληματος στο μελλον
με πολυ περισσοτερο επωδυνες καταστασεις για την κοινωνια.
το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 57 τρισ. δολάρια από το 2007 και έχει φθάσει σχεδόν στα 200 τρισ. δολάρια.
σε απλοελληνικα, το παγκοσμιο χρεος απο καταβολης του ειχε φθασει το 2007 τα 150 τρις
και μεσα σε 7 χρονια προστεθηκαν 50 τρις !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
για να διαβαζουμε φληναφηματα,για να μην πω καμια βαρια κουβεντα
για capital allocation και αλλα τετοια ζαχαρωτα
Ως προς ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος παγκοσμίως έχει αυξηθεί από 270% σε 286%.
Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από το 2007 κατά 25 τρισ. δολάρια.
Δηλαδη, ούτε η σκληρή λιτότητα της made in Germany Ευρώπης, αλλά ούτε τα προγραμμάτα ποσοτικής χαλάρωσης σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, ούτε τα πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας στην Κίνα, κατάφεραν να τιθασεύσουν το σύγχρονο Μινώταυρο του χρέους. Ένα χρέος που διογκώθηκε από τις φούσκες της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης την τελευταία εικοσαετία, οι οποίες στηρίχτηκαν στη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, την απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας-το δεύτερο με προφανή στόχο και αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού κόστους άρα και του διαθέσιμου εισοδήματος-και στην κυριαρχία των αγορών.
και για να ευθημησουμε λιγο
με τις ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ
για το ποσο καλα τα πηγαν κατι Ιρλανδιες,Ισπανιες,Πορτογαλιες
που ετοιμαζονται λεει να βγουν στις αγορες
σε σχεση με εμας τους ανικανους και αποτυχημενους.
Στην Ελλάδα το χρέος αυξήθηκε συνολικά μεταξύ 2007-2014 κατά 103%. Από αυτό το 70% αφορά το δημόσιο χρέος-το οποίο ως γνωστόν έχει φθάσει πλέον στο 185% του ΑΕΠ- 13% το εταιρικό και 20% το χρέος των νοικοκυριών.
Στην Ιρλανδία το χρέος αυξήθηκε την προαναφερθείσα περίοδο 172%(93% το δημόσιο, 90% το εταιρικό),
στην Πορτογαλία 100%(83% το δημόσιο, 19% το εταιρικό)
, στην Ισπανία 72%, στη Γαλλία 66%, στην Ιταλία 55%, στην Ολλανδία 62% και στην Ιταλία 55%

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Κανένα από τα προβλήματα που προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 δεν έχει επιλυθεί – αντίθετα, όλα έχουν επιδεινωθεί.

Ειδικότερα, το συνολικό παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί έκτοτε περισσότερο από 40%, οι «πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν» (too big to fail) τράπεζες έχουν μεγεθυνθεί κατά 37%, η πάνω από 600 τρις $ φούσκα των παραγώγων συνεχίζει την ανεξέλεγκτη πορεία της, ενώ έχουν προστεθεί πολλά άλλα - όπως η υπερχρέωση της Κίνας, η τρελή πορεία της Ιαπωνίας «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», ο υπερδανεισμός των αναπτυσσομένων οικονομιών, φούσκες ακινήτων σε παγκόσμια κλίμακα, κλπ.

και επιτελους,νισαφι με τον κομμουνισμο.
οποιος δεν ασπαζεται τις ηληθιοτητες
των νεοφιλελευθερων κανιβαλοειδων
δεν ειναι κομμουνιστης.
στοιχειωδη οικονομικα και απλη λογικη,αρκουν


περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (29)

Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ
  • ΟΛΘ
  • ΟΛΠ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα