ΕΚΤ: Προβληματίζει η άνοδος του ευρώ

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2004 15:53
UPD:15:59

ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σημαντική άνοδο του ευρώ εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρός της, Zαν Κλοντ Τρισέ, στο πλαίσιο της συνάντησης της ομάδας των Δέκα.

Ο κ. Τρισέ επισήμανε ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα δεν αδιαφορεί, ενώ χαρακτήρισε ανεπιθύμητες τις απότομες μεταπτώσεις και την υπερβολική αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος.

Απέφυγε ωστόσο να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο παρέμβασης της τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με στόχο την αποδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος ή την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται έντονες πιέσεις – κυρίως από τη Γερμανία – για τη λήψη μέτρων συγκράτησης του ευρώ.

Μετά τις δηλώσεις Τρισέ, το ευρωπαϊκό νόμισμα έπεσε στα 1,2809 δολάρια, ενώ νωρίς το πρωί έφθασε μια «ανάσα» από το επίπεδο των 1,29 δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας της τακτικής δεκαπενθήμερης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε αποφύγει να σχολιάσει άμεσα την πορεία του ευρώ, που έχει ενισχυθεί κατά 5% έναντι του δολαρίου από το Δεκέμβριο.

«Παρότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα έχουν πιθανότατα κάποιον αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές, η εξαγωγική δραστηριότητα θα συνεχίζει να επωφελείται από τη δυναμική επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας», είχε δηλώσει ο Γάλλος τραπεζίτης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα