Ε.Ε.: Πρώτη δέσμη νομικών μέτρων για την ακεραιότητα των κεφαλαιαγορών

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2004 18:04

Την πρώτη δέσμη νομοθετημάτων εκτελεστικών μέτρων για την προώθηση της ακεραιότητας της αγοράς βάσει των διατάξεων της Οδηγίας 2003/6/EC για πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εισήγηση της CESR (Ένωση Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών), η οποία αποτέλεσε τη βάση του νομικού κειμένου της Επιτροπής, αναπτύχθηκε από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Κατάχρηση Αγοράς υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Σταύρου Θωμαδάκη, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος.

Η εν λόγω νομοθεσία, η οποία θα εφαρμοστεί το αργότερο ως τον Οκτώβριο του 2004, ορίζει περαιτέρω ποιες περιπτώσεις θεωρούνται ότι αποτελούν κατάχρηση αγοράς και διευκρινίζει τις υποχρεώσεις τήρησης απορρήτου των εκδοτριών εταιρειών και άλλων που κατέχουν εσωτερική πληροφόρηση

Η νομοθεσία περιλαμβάνει το πλαίσιο για τη θεμιτή παρουσίαση των επενδυτικών συστάσεων και για την γνωστοποίηση των συγκρούσεων συμφερόντων. Τέλος, αναπτύσσει λεπτομερείς κανονισμούς για τη δημιουργία «ασφαλών καταφύγιων» σε όλη την Ευρώπη για τα προγράμματα επαναγοράς κινητών αξιών και για τη διαδικασία σταθεροποίησης νέων εκδόσεων τίτλων.

«Η θεμελιώδης αρχή που θεσπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Κατάχρηση της Αγοράς είναι η ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της ακεραιότητας των Ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών για όλους τους συμμετέχοντες, εξασφαλίζοντας ότι η επιβολή πρόσθετων κανονιστικών ρυθμίσεων για τους συμμετέχοντες αυτούς είναι κατάλληλη και αναλογική. Επομένως, είναι ευχάριστο το ότι αυτή η ισορροπία ενσωματώνεται στα εκτελεστικά μέτρα με βάση την εισήγηση της CESR» επισήμανε ο κ. Θωμαδάκης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα