Η αβεβαιότητα και η σύγχυση που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την πρόταση - κείμενο συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώθηκε σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με σημαντικές απώλειες, οι οποίες εντάθηκαν στην τελευταία κυρίως ώρα της συνεδρίασης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,74% στις 804,96 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 833,12 μονάδες και η χαμηλότερη στις 804,30. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 46,73% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 95,67 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 10,24 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Επί του παρόντος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Παιδείας στο οποίο βρέθηκε σήμερα γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έστειλε χθες, μέσω του επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group Γιώργου Χουλιαράκη το δικό της σχέδιο συμφωνίας στους θεσμούς. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι «δεν έχουν λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών».
Η αγορά σήμερα βρέθηκε στο μέσο αυτών των πληροφοριών, ενώ παράλληλα, αποτύπωσε και τις ανησυχίες της για την πορεία των εταιρικών μεγεθών, η ανακοίνωση των οποίων ολοκληρώθηκε. Όπως άλλωστε αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, η παρατεταμένη αναμονή που σημειώνεται στο θέμα της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές είχε την προβολή της στην οικονομία καθώς εκτός από τον άμεσα εμπλεκόμενο χρηματοοικονομικό κλάδο η πλειοψηφία των σημαντικότερων επιχειρηματικών κλάδων έδειξε υστέρηση σε σχέση με πέρυσι.
Από τα αισιόδοξα μηνύματα που ξεχώρισε ο αναλυτής σε αυτή την κατά τα άλλα φτωχή σε θετικές αναγνώσεις περίοδο είναι η συνέχεια κερδών ή διατήρηση σε θετικό έδαφος εταιριών που μετά από μια παρατεταμένη συγκυρία αναδιαρθρώσεων, ζημιών και εξορθολογισμού των οικονομικών τους δεδομένων έδειξαν ότι πατάνε πλέον καλά ακόμα σε εξαιρετικά δυσμενείς εσωτερικές συνθήκες ζήτησης.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκελισε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, ήτοι στο -3,52% και στις 240,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 668,43 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 3,58%. Η αξία των συναλλαγών του πρώτου ανήλθε σε 96 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 90,6% του συνολικού τζίρου της ημέρας, ενώ του δεύτερου στα 38 εκατ. και στο 36% του συνολικού, αισθητά δηλ. μειωμένος από τα συνηθισμένα επίπεδα.
Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,09%), της ΔΕΗ (+2,63%), του ΟΛΠ(+1,42%) της Μυτιληναίος(+1,35%) και της ΕΧΑΕ(+0,95%), ενώ απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-7,60%), των ΕΛΠΕ(-7,02%), του ΟΠΑΠ(-6,74%), της Jumbo(-6,16%), της Lamda Development(-5,73%), του ΟΤΕ (-5,32%), της Alpha Bank (-4,19%), της Eurobank(-3,95%), της Motor Oil (-3,64%) και της Folli Follie(-3,61%).
Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μικρά κέρδη, της τάξεως του 0,47%, ενώ βρέθηκε μέσα στην ημέρα ακόμη και στο +2,39%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 3,92 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 3,7% του συνολικού τζίρου της ημέρας.
Ξεχώρισαν οι μετοχές των Autohellas, με άνοδο 8,70% στα 12,50 ευρώ, η Κυριακίδης στο +14,15% υπερκαλύπτοντας τις απρόσμενες απώλειες της Παρασκευής, και η Ικτίνος, με άνοδο 8,25%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-6,11%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+2,14%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 66 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.