Μία συμφωνία με την Ελλάδα «θεωρητικά» δεν είναι εφικτή εντός της εβδομάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντείσελμπλουμ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανεπαρκή» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά είναι πράγματι ανεπαρκής» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
«Δεν έχουμε συγκλίνει επαρκώς (στις διαπραγματεύσεις), αυτό είναι το συμπέρασμά μας», πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι «ο χρόνος πιέζει».
Ο Ντέισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι αν και οι θεσμοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς για το είδος των μέτρων θα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της έκτασης των μεταρρυθμίσεων.
«Δεν μπορούμε να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου, το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι φερέγγυο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Πάντως, την ίδια στιγμή φαίνεται πως επιταχύνονται οι εξελίξεις, καθώς οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών αναμένεται να συνεδριάσουν το απόγευμα σε επίπεδο Brussels Group, ενώ -σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζωνης- αύριο θα συνεδριάσει το Εuro Working Group. Επίσης, δεν αποκλείεται την Παρασκευή να συνεδριάσει και το Eurogroup.
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της χτεσινής «μίνι» συνόδου κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Κομισιόν σημείωσαν πως το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή.
Είπαν ακόμη ότι Μέρκελ και Ολάντ μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.
Έτσι αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σχέδιο κοινής συμφωνίας. Κοινοτικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η χτεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής.
Ως προς το πιθανό περιεχόμενο της συμφωνίας παράγοντες της Ευρωζώνης άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μια απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δε θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος.