Η Pepsi επιστρέφει στο Ιράκ

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2004 18:27

Ο αμερικανικός όμιλος Pepsico επισημοποίησε τη συμφωνία που υπέγραψε με την εταιρεία Αναψυκτικά Βαγδάτης (Baghdad Soft Drinks), κύριο παρασκευαστή και διανομέα ανθρακούχων αναψυκτικών στο Ιράκ, επιτρέποντάς του εκ νέου την παραγωγή και διανομή των αναψυκτικών Pepsi, Seven Up και Miranda, ιδιαίτερα δημοφιλών στους Ιρακινούς, οι οποίοι λόγω των κυρώσεων αρκούνταν σε υποκατάστατά τους για 13 χρόνια.

Η εταιρεία κατείχε ήδη από το 1984 έως το 1990, το δικαίωμα δικαιοχρησίας της Pepsi, αλλά η συμφωνία διακόπηκε μετά την επιβολή του εμπάργκο κατά του Ιράκ. Επειτα από την άρση του, το Μάιο, αντιπρόσωποι της Pepsico ταξίδεψαν στη Βαγδάτη προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης και η συμφωνία επετεύχθη το Νοέμβριο. Η αυθεντική Pepsi θα διατίθεται στην ιρακινή αγορά ύστερα από τρεις ή τέσσερις μήνες.

Οσο διαρκούσε το εμπάργκο, το εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 1983 και του οποίου το έκπτωτο καθεστώς κατείχε το 25% των μετοχών, δεν έπαψε να λειτουργεί. Περίπου 6.000 συσκευασίες αποτελούμενες από έξι μικρές φιάλες η καθεμιά βγαίνουν καθημερινά από το εργοστάσιο. Με την υλοποίηση της συμφωνίας με την Pepsi εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα