Αναθάρρησαν στην Ευρώπη

Μουδιασμένοι στη Ν. Υόρκη
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 00:01
UPD:06:38

ΠΤΩΣΗ κατέγραψαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα σχόλια του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Γκρίνσπαν ανέφερε ότι το αμερικανικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να αντιμετωπιστεί και ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι μόνο «θέμα χρόνου». «Η αγορά αναζητά κάποια δικαιολογία για διόρθωση», επεσήμαναν αναλυτές της αγοράς.

Το κλίμα επηρέασαν επίσης τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία συμβούλων σε θέματα τεχνολογίας Accenture και το γερμανικό όμιλο λογισμικού SAP, οδηγώντας γενικότερα σε πτώση τον τεχνολογικό κλάδο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 58,00 μονάδες, ποσοστό 0,55%, φθάνοντας στις 10.427,18 μονάδες. Με απώλειες 15,34 μονάδων, ποσοστό 0,73%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.096,44 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν την διήμερη πτωτική πορεία τους για να κλείσουν με κέρδη τη χθεσινή συνεδρίαση, με το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται από την ανάκαμψη της μετοχής της Adecco καθώς η εταιρεία διαβεβαίωσε την αγορά πως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λογιστικού σκανδάλου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,12% και 0,29%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει τις 970 μονάδες και τον δεύτερο τις 2800 μονάδες.

Ο δείκτης των 300 μετοχών έκλεισε το 2003 με κέρδη της τάξης του 42% διακόπτοντας την τριετή πτώση του και αφού το Μάρτιο του ίδιου έτους είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας.

Τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος λογισμικού SAP προκάλεσαν απογοήτευση στην αγορά που είχε επενδύσει στην προοπτική της ραγδαίας ανάκαμψης του τομέα τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα του γερμανικού ομίλου ήταν αρνητικά για 10ο διαδοχικό τρίμηνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2003.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Cap Gemini, Tesco, Adecco (+8,7%), Carlton Communications, Granada, Porsche, BMW, DaimlerChrysler.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί προς την ποιότητα φέτος καθώς οι μελλοντικές κινήσεις της αγοράς θα εξαρτηθούν περισσότερο από τα ουσιώδη δεδομένα και όχι τις προσδοκίες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα