ΕΛΠΕ: Αύξηση συγκρίσιμων κερδών στα 55 εκ.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 22:07
UPD:22:22
EUROKINISSI/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποτελέσματα θετικά, λόγω των ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης, των  υψηλών εξαγωγών και των βελτιωμένων αποδόσεων όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην εγχώρια αγορά, κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο α΄ τρίμηνο του έτους. Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA που απεικονίζουν τη λειτουργία ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, κυρίως, λόγω των επιδόσεων του κλάδου Διύλισης, ενώ, τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 19 εκατ., του περυσινού α΄ τριμήνου. 

Πτωτικά, κατά 9% κινήθηκε, ωστόσο, ο τζίρος στο 1,88 δισ. (2,08 δισ. το α' τρίμηνο 2014).  Θετικά ήταν και τα δημοσιευμένα αποτελέσματα σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ, τα οποία επηρεάστηκαν από ζημιές αποτίμησης αποθεμάτων ύψους 49 εκατ. ευρώ. Τα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 155 εκατ. ευρώ ενώ τα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 18 εκατ. Η νέα Διοίκηση των ΕΛΠΕ τονίζει, βεβαίως, ότι οι συνθήκες, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά πετρελαιοειδών, παραμένουν ευμετάβλητες με σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους για το υπόλοιπο της χρονιάς. Στόχος της είναι να ισχυροποιήσει τη θέση του Ομίλου, ως περιφερειακού στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και να αυξήσει τη συνεισφορά του στην Ελληνική Οικονομία.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο 2015, σημειώθηκε αύξηση στη διεθνή ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου επηρεαζόμενη, μεταξύ άλλων, από τις χαμηλές τιμές αργού, την οικονομική ανάκαμψη σε αρκετές αγορές και τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες στο Β. Ημισφαίριο. Επιβραδύνθηκε, έτσι, η πτώση των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου το οποίο, κατά μέσο όρο, κυμάνθηκε στα 54 δολάρια το βαρέλι. Το δολάριο συνέχισε την πορεία ισχυροποίησής του έναντι του ευρώ και διαμορφώθηκε στα 1,13 δολάρια/ευρώ κατά μέσο όρο για το α’ τρίμηνο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. H αύξηση της ζήτησης για προϊόντα, κυρίως στην Ευρώπη, το χαμηλό κόστος ενέργειας, λόγω των μειωμένων τιμών αργού και οι βελτιωμένες συνθήκες προσφοράς πρώτων υλών οδήγησαν σε περαιτέρω ισχυροποίηση τα διεθνή περιθώρια διύλισης κατά το α’ τρίμηνο. Τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης Μεσογείου FCC ανήλθαν στα $6,8/bbl (α’ τρίμηνο 2014: $2,2/bbl), τα υψηλότερα επίπεδα που κατεγράφησαν σε α’ Τρίμηνο τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω υψηλών διεθνών τιμών βενζίνης, ενώ τα περιθώρια Ηydrocracking κυμάνθηκαν στα $7,2/bbl (α’ τρίμηνο 2014: $3,4/bbl).

Στο μεταξύ, οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό κυρίως με το χαμηλότερο κόστος λόγω κυρίως διεθνών τιμών, καλύτερης λειτουργίας του συστήματος επιδόματος θέρμανσης και της μείωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης, οδήγησαν σε διπλασιασμό της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, με την εγχώρια αγορά καυσίμων να σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 22%, στα 1,9 εκατ. τόνους. Σταθερή, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρέμεινε η ζήτηση για καύσιμα κίνησης.​



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα