Συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία το 2003

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2004 11:10
UPD:11:15

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ οικονομία, η ισχυρότερη της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% έναντι μικρής αύξησης κατά 0,2% στο 2002. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, από το 1993.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνθηκε στο 4% του ΑΕΠ, από 3,5% το 2002, ξεπερνώντας το όριο του 3% το οποίο προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η αναιμική εγχώρια ζήτηση αποτελεί τη βασική αιτία για τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο οικονομολόγος της Commerzbank.

«Οι επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2003, ενώ οι εξαγωγές στο τέταρτο τρίμηνο δεν ήταν ιδιαιτέρως υψηλές. Δεν θα απέδιδα το γεγονός αυτό στη σημαντική άνοδο του ευρώ αλλά στο ότι υπήρξε κάποια διόρθωση έναντι των εξαιρετικών επιδόσεων (που σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές) στο τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η κατάσταση (της γερμανικής οικονομίας) έχει βελτιωθεί κατά τους τελευταίους μήνες και οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στο προσεχές μέλλον».

Μεταξύ των στοιχείων τα οποία καταδεικνύουν την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, συγκαταλέγονται η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο και η μείωση της ανεργίας – για τέταρτο διαδοχικό μήνα – το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 1,5% - 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα