Υπό πίεση και σήμερα το ευρώ

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2004 12:20
UPD:12:23

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου έπειτα από τις φραστικές παρεμβάσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν τις φραστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ανακόψουν την ταχεία ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου εν όψει της προσεχούς σύσκεψης του ομίλου G7.

O καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφανγκ Σούσελ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία για τη σημαντική άνοδο του ενιαίου νομίσματος και κάλεσε την ΕΚΤ να προβεί σε μείωση των επιτοκίων.

Ο Ερνστ Βέλτεκε, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε χθες πως η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθεί πιο στενά τις συναλλαγματικές εξελίξεις και τον αντίκτυπο που έχουν στις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Ώθηση στο δολάριο έδωσαν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την αμερικανική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το Νοέμβριο στα 38 δισ. δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, έναντι 41,6 δισεκ. δολαρίων τον Οκτώβριο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντιθέτως, αποθαρρυντικά ήταν τα νέα από το χώρο της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε πέρυσι κατά 0,1% http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/15/864165.htm . Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, σε ετήσια βάση, από το 1993.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 12:06, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2649 δολάρια έναντι 1,2651 δολαρίων στις 23.00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2692 δολάρια ανά ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2003, ενώ στις 15:30 ο δείκτης λιανικών πωλήσεων για το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

Στις 15:30 θα ανακοινωθούν επίσης στις ΗΠΑ τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας και ο δείκτης μεταποίησης Empire Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα