«Εύθραυστη» άνοδος στο Χ.Α.

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 10:53
UPD:10:53
Nikos Libertas / SOOC

Ανοδικά ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επανέρχεται μετά από δύο ημέρες «στασιμότητας», με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων και της προσδοκίας για τις πιέσεις που πιθανόν να ασκήσουν οι ΗΠΑ υπερ μιας λύσης για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στις 10:53, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,63% στις 827,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 0,75% στις 247,70 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 1,75% στις 652,99 μονάδες.

Θετικά στην αγορά έχει λειτουργήσει η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανόν να ασκήσουν πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου.

Επίσης, η αγορά σήμερα βλέπει θετικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, ενώ όπως αναφέρει το www.naftemporiki.gr η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι άκρως σημαντική για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Παράλληλα σήμερα συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τόσο στο θέμα της αύξησης του ELA, όσο και στο ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ενέχυρων (haircut στα collateral).

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Πειραιώς καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 4%, η MIG είναι στο +3,47%, ενώ πάνω από 1% είναι τα κέρδη σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Ήπιαν ανοδικά κινούνται οι μετοχές του ΟΤΕ, της Folli Follie, της ΕΕΕ, της ΜΕΤΚΑ και της Jumbo.

Αντίθετα, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Alpha Bank (-0,99%), καθώς ανακοινώθηκε πως διαγράφεται από τη σύνθεση του δείκτη Stoxx Europe 600, με την απόφαση να τίθεται σε ισχύ στις 22 Ιουνίου. Αδύναμες παραμένουν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Τιτάν.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα