ΕΣΕΕ: Να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 18:00
UPD:18:03
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

H ΕΣΣΕ κρίνει σκόπιμη και αναγκαία τη μετάθεση της ισχύουσας καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (έως 30/6).

Να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) ζήτησε μεταξύ άλλων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κάλεσε την κ. Βαλαβάνη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βελτιώσουν το φορολογικό πλαίσιο που προσπαθεί να συγκροτήσει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης περισσότερο αποδοτικών μέτρων, η ΕΣΕΕ προτείνει για τη συλλογή αποδείξεων την έκπτωση του ΦΠΑ της κάθε απόδειξης από το εισόδημα, ως κίνητρο στους καταναλωτές των προϊόντων και των υπηρεσιών, ώστε να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες αποδείξεις.

Επίσης, η ΕΣΣΕ κρίνει σκόπιμη και αναγκαία τη μετάθεση της ισχύουσας καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (έως 30/6).

Για την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων προηγουμένων ετών, η ΕΣΕΕ προτείνει ό,τι επιβάλλεται ως ποινή για τους μη συνεπείς φορολογουμένους (πχ. 3%, ετησίως, για τις 100 δόσεις) να δίνεται αντίστοιχα ως bonus έκπτωσης στους συνεπείς φορολογούμενους. Η παροχή έκπτωσης της τάξεως του 2% (bonus) στην άμεση καταβολή του φόρου εισοδήματος που έχει θεσπιστεί είναι μεν ένα μικρό θετικό βήμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα, εκτιμά η ΕΣΕΕ.

Παράλληλα, όπως διαπιστώνει, απουσιάζει η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, όσον αφορά στο ανώτατο ποσό οφειλής που καλείται να καταβάλει ο υπόχρεος. Θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα η κατοχύρωση του μηνιαίου εισοδήματός τους (20% ή 30%), επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα ληφθέντα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η ΕΣΕΕ τονίζει ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στα «κόκκινα δάνεια», αλλά - υπό μία ευρεία αλλά βασική έννοια - δεν παύουν να αποτελούν υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, καθώς, όταν καλυφθεί η εγγύηση, το Δημόσιο είναι αυτό που θα κληθεί να λάβει όλα τα αναγκαστικά μέτρα κατά του επιχειρηματία για την αποπληρωμή του δανείου. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η ένταξη των συγκεκριμένων δανείων στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και συνεργασία των τριών μερών (Δημοσίου, επιχειρηματία, τράπεζας), επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την ομαλή αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες.

Συνεχίζοντας, η ΕΣΕΕ τονίζει ότι η ένταξη του υπόχρεου σε προηγούμενη ρύθμιση τον αποκόπτει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όταν υπάρχει δέσμευση λογαριασμού. Όπως υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, πρέπει άμεσα να αναπροσαρμοστεί το υφιστάμενο πλαίσιο, προκειμένου να επιτραπεί στις τράπεζες ο περιορισμός της δέσμευσης λογαριασμού στο νέο ποσό δόσης που προκύπτει, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν απρόσκοπτα την ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Η υπουργός είδε θετικά τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΕΣΕΕ, οι οποίες μπορούν να αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2016 με όφελος για τους συνεπείς φορολογουμένους που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 5%» καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα