IBM : Υπερδιπλάσια κέρδη το δ' τρίμηνο

Στα 3,17 δολ. τα κέρδη της ανά μετοχή χθες στο NYSE
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2004 07:38

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κομπιούτερ στον κόσμο, International Business Machines Corp. (IBM), φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 2,7 δισ. δολ., καθώς οι παραγγελίες για την παροχή υπηρεσιών τόνωσαν τα έσοδα κατά 9,4%.

Οι πωλήσεις της IBM αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, ενώ η εταιρεία πέτυχε να κλείσει συμβόλαια ύψους 17,3 δισ. δολ. για την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας λιανικής πώλησης Target Corp. και της κατασκευάστριας ελαστικών Michelin & Cie., κατευνάζοντας τις ανησυχίες μερίδας επενδυτών ότι η εταιρεία θα έχανε τον στόχο των 14 δισ. δολαρίων που είχε θέσει.

«Θα δούμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών και του λογισμικού, που αποτελούν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των εργασιών της», ανέφερε η Jessica Caie, η οποία διαχειρίζεται δύο δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της IBM, με την Cohen, Klingenstein & Marks.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Sam Palmisano, διηύθυνε τις αγορές του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών της PricewaterhouseCoopers το 2002 και της Rational Software Corp., πέρυσι. Οι συμφωνίες βοήθησαν την IBM να αυξήσει τα έσοδά της από την εγκατάσταση μεμονωμένων συστημάτων σε εταιρείες, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, κατά 8,3% στα 11 δισ. δολ. το τρίμηνο και τις πωλήσεις λογισμικού κατά 12% στα 4,3 δισ. δολάρια.

Τα καθαρά κέρδη τονώθηκαν κατά 1,55 δολ. ανά μετοχή από 1,02 δισ. δολ. ή 59 σεντς ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν στα 25,9 δισ. δολ., ενώ περίπου 1% της αύξησης προήλθε από την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ξένων νομισμάτων.

Οι μετοχές της κέρδιζαν 3,71 δολ. φθάνοντας στα 94,02 δολ. η μία χθες στις 4 μ.μ. στο New York Stock Exchange (NYSE). Νωρίτερα είχαν αγγίξει τα 95,65 δολ. η μία φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 52 εβδομάδων. Πέρυσι κέρδισαν συνολικά ποσοστό 20%, καθώς οι επενδυτές ήταν πεπεισμένοι ότι η βελτίωση των εταιρικών δαπανών θα βοηθήσει την IBM και τις ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης της Dell Inc. και της Hewlett-Packard Co.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα