Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2004 07:01
UPD:07:07

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Samsung Electronics, μετά τις εκθέσεις, οι οποίες έδειξαν βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της περιφέρειας.

«Φαίνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμένετο και μπορούμε να πούμε ότι οι Ασιάτες εξαγωγείς ευνοούνται από αυτήν την εξέλιξη», ανέφερε ο Denys De Campigneulles, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου τέσσερα δισ. δολ. σε μετοχές με τη NACF-CA Investment Trust Management Co., στη Σεούλ.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, κέρδιζε ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 89,97 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ να συντελούν τα μέγιστα στην άνοδο του δείκτη στη 1:07' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 10.964,52 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix σημείωνε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 1.067,30 μονάδες.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi αναρριχήθηκε κατά 1,1%, τη στιγμή που οι μετοχές της BHP Billiton οδηγούσαν τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υψηλότερα κατά 0,4%.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ κινούντο επίσης ανοδικά. Κλειστές είναι αυτήν την εβδομάδα οι αγορές στην Κίνα και την Ταϊβάν λόγω του εορτασμού του Νέου Ετους της Σελήνης.

Ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη αναρριχήθηκε στο 103,2 τον Ιανουάριο από 92,6 που ήταν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Νοέμβριο του 1992, καθώς οι αμερικανικές μετοχές εμφάνισαν κέρδη, η ανεργία υποχώρησε και οι δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης θα διαμορφώνετο στο 94 αυτόν το μήνα.

Στο μεταξύ η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1%, σημειώνοντας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα άνοδο, καθώς περισσότερες βιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι η παραγωγή τους βελτιώθηκε τα μέγιστα από το Φεβρουάριο του 1997, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Federal Reserve.

Οι ΗΠΑ προμηθεύονται περίπου το 30% των συνολικών εξαγωγών της Ιαπωνίας σε ετήσια βάση, ενώ αποτελούσαν το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ν. Κορέας το 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα