Στάση εργασίας στην Alitalia, 364 πτήσεις ακυρώθηκαν

50.000 ευρώ χάνει την ώρα η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2004 12:11

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 364 πτήσεις ακυρώθηκαν εξ αιτίας της στάσης εργασίας στην οποία έχουν κατέλθει οι εργαζόμενοι της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ιταλίας, Alitalia SpA, εκτός από τους πιλότους της, οι οποίοι ενδέχεται να απεργήσουν στις 9 Φεβρουαρίου.

Η στάση εργασίας άρχισε σήμερα στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει έως τις 6 μ.μ. Συνολικά 18.000 επιβάτες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ακύρωση των πτήσεων.

Ο επικεφαλής της Alitalia, Francesco Mengozzi, σχεδιάζει να περικόψει 2.700 θέσεις εργασίας και να παγώσει τις πληρωμές προκειμένου να ισοσκελίσει τον ισολογισμό της εταιρείας μέχρι το 2005. Η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την ιταλική κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οπότε θα μεσολαβήσει ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Pietro Lunardi στις ενώσεις των εργαζομένων. Η Alitalia χάνει 50.000 ευρώ (62.000 δολ.) την ώρα, σύμφωνα με δήλωση της διοίκησής της στις 8 Ιανουαρίου.

Οι συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης και των ενώσεων των εργαζομένων θα συνεχιστούν αυτήν την εβδομάδα στη Ρώμη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η κινητοποίηση αυτή είναι η τρίτη που γίνεται στην Alitalia σε χρονικό διάστημα λιγότερο των πέντε εβδομάδων. Η στάση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις 8 Ιανουαρίου ανάγκασε την εταιρεία να ακυρώσει 334 πτήσεις. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2003 οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Ρώμης Fiumicino, έκαναν μια δυναμική κινητοποίηση κατά των απολύσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 80 πτήσεις.

Οι πιλότοι της εταιρείας δεν συμμετέχουν στη σημερινή στάση εργασίας, κάτι το οποίο θα κάνουν για οκτώ ώρες στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους των δύο ενώσεων των πιλότων.

Οι ενώσεις αντιδρούν στην περικοπή των θέσεων εργασίας και στη συρρίκνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Η εταιρεία, η οποία ανήκει στο ιταλικό δημόσιο, πρέπει να συγχωνευθεί προκειμένου να επιβιώσει και σύμφωνα με τα σχέδια στόχος είναι να ενταχθεί στη συνένωση της Air France και της KLM Royal Dutch Airlines NV το 2005, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε πέρυσι ο Mengozzi.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα