Και νέα άνοδος στην Ευρώπη

Ευφορία από τα εταιρικά αποτελέσματα
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 00:01

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια συνέχισαν την κούρσα τους στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, καθώς οι ανακοινώσεις αυξημένης κερδοφορίας από μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως η Infineon, έδωσαν νέα πνοή στις μετοχές τεχνολογίας, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές πετρελαίου, λόγω εκτιμήσεων για περιορισμένα αποθέματα αργού.

Το κλίμα στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου έχει βελτιωθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες λόγω της διόρθωσης που παρουσιάζει το ευρώ, που έπεσε χθες κάτω από τα 1,24 δολάρια στα χαμηλότερα των 30 ημερών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,3% και 0,5%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται μία ανάσα από τις 1.000 μονάδες.

Ο Στιούαρτ Χίγκινς της Martin Currie στο Εδιμβούργο, εκτιμά πως οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών δεν είναι πλέον φθηνές, τόνισε όμως πως οι ευοίωνες προοπτικές της κερδοφορίας προσφέρουν κίνητρα για αγορές.

Η αργία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street έμεινε κλειστή χθες, λόγω της αργίας του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, δεν επηρέασε την ευρωπαϊκή αγορά παρά μόνο στους όγκους των συναλλαγών που κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα.

Εμπειρογνώμονες τονίζουν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα έντονες για την αγορά, καθώς μεγάλα ονόματα του αμερικανικού χρηματιστηρίου ανακοινώνουν τα κέρδη του τέταρτου τρίμηνου του 2003 (Johnson & Johnson, General Motors, Citigroup, 3M, Motorola).

Οι μετοχές ενέργειας, που έχουν περάσει δύσκολες ημέρες το 2004, βρήκαν στήριγμα στην ισχύ των διεθνών τιμών πετρελαίου, με τις ΒΡ, Shell, Eni να κλείνουν με κέρδη 2,4%, 0,9% και 1,3%.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Aviva (+3,9%), Infineon (+1,5%), Capitalia (+11%), Adecco (+3,9%).

Στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei-225 ενισχύθηκε όσο χρειαζόταν για να υπερβεί το φράγμα των 11.000 μονάδων με το επενδυτικό κλίμα στην ιαπωνική αγορά να αντιδρά θετικά στις προοπτικές ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης και τελικής εξόδου της χώρας από τη σκιά του αντιπληθωρισμού που βασανίζει την Ιαπωνία την τελευταία πενταετία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα