ΤτΕ: Στα 2,2 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών α’ τριμήνου

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 11:29
UPD:11:31
REUTERS/YVES HERMAN

Έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η αύξηση αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων καθώς και στην επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντιθέτως, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 359 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, και για αγορές πλοίων. Αντιθέτως, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε.

Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσαν άνοδο κατά 2,4%, ενώ αύξηση κατά 9,3% παρουσίασαν και οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 45,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, αλλά οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 12,8%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών που αφορούν εισοδήματα από επενδύσεις (τόκους, μερίσματα, κέρδη) και της μείωσης των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Επίσης, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος στο ίδιο διάστημα του 2014.

Όσον αφορά στον Μάρτιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 404 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 316 εκατ. ευρώ από εκείνο του Μαρτίου του 2014.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Οι ανωτέρω εξελίξεις αντισταθμίστηκαν, ως ένα βαθμό, από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 281 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές δαπάνες για αγορές πλοίων. Αντιθέτως, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσε αύξηση, παρά την άνοδο κατά 12,8% των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο (κατά 17,4%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από κατασκευαστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατέγραψε μικρή άνοδο, ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 34,3% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Μάρτιο και της ανόδου των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 13,3%, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση 15% των ταξιδιωτικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ, κατά 336 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων και της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 38 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2014, κυρίως λόγω της μεταστροφής του μικρού πλεονάσματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. σε έλλειμμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα