Τον έπαινο των Βρυξελλών για τη γερμανική οικονομία μετέφερε στο Βερολίνο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο, η Κομισιόν διατύπωσε προσεκτικά και ορισμένες συστάσεις.
«Η Γερμανία είναι μία εκ των επτά χωρών που δεν έλαβαν συστάσεις για την οικονομική τους πολιτική. Είναι μια ισχυρή χώρα και είναι σημαντική για την Ε.Ε., αυτό θέλω να το πω με σαφήνεια», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Γερμανία βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο, εξαίροντας τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στις συγκοινωνιακές υποδομές και στην παιδεία.
Έχοντας υπ’ όψιν του την εξέχουσα θέση της Γερμανίας στο σημερινό ευρωπαϊκό οικονομικό στερέωμα, ο Πιέρ Μοσκοβισί διατύπωσε μεν ορισμένες συμβουλές, το έπραξε ωστόσο με άκρως προσεκτικό τρόπο, σχολιάζοντας ότι αν δεν δινόταν καμία συμβουλή από πλευράς της Κομισιόν, «θα σήμαινε ότι όλα είναι τέλεια».
Σύμφωνα με τον επίτροπο, για να φθάσει η Γερμανία σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθεια. «Η Γερμανία έχει τα οικονομικά περιθώρια και θα πρέπει να εκμεταλλευθεί», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.
Προβληματίζει το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία η Γερμανία να αυξήσει κι άλλο τις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, στην παιδεία και την έρευνα, να τονωθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, για παράδειγμα με κατάργηση περιορισμών για ελεύθερους επαγγελματίες και σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας να μεριμνήσει η γερμανική κυβέρνηση ώστε οι άνθρωποι να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα και χαμηλόμισθοι να πληρώνουν λιγότερους φόρους και εισφορές.
Σημείο αναφοράς αποτέλεσε για την Κομισιόν και το υψηλότατο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, για το οποίο η χώρα θα πρέπει να κάνει κάτι. Ωστόσο, «αυτό δεν συνιστά κριτική αλλά ανάλυση», έσπευσε να δηλώσει κατευναστικά ο Πιερ Μοσκοβισί.
Στις ειδικές συστάσεις της Κομισιόν για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών, επιχειρήθηκε να δοθούν λιγότερες αλλά πιο εστιασμένες συμβουλές. Αξιολογώντας την κατάσταση στην Ε.Ε., η Κομισιόν εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Παρότι αρκετές χώρες-μέλη απειλούνται με κυρώσεις εξαιτίας υπερβολικά υψηλού ελλείμματος, για πρώτη φορά μετά το 2008 το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα έπεσε κάτω από το όριο του 3%, υπογράμμισε στο Βερολίνο ο Πιερ Μοσκοβισί.
Πηγή: Deutsche Welle