Ανάσες μετά το μίνι ράλι

Παραμένει η αισιοδοξία στην Ευρώπη
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 00:01
UPD:06:38

ΧΩΡΙΣ κατευθύνσεις κινήθηκε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να ξεκουράζονται μετά το πρόσφατο ράλι. Τα αποτελέσματα ωστόσο της 3Μ απογοήτευσαν τους επενδυτές και άσκησαν πιέσεις στα blue chip.

«Συσσωρεύθηκε πολύ ρευστό στην αγορά τις πρώτες εβδομάδες του έτους, και η αγορά χρειάζεται κάποια ανάσα», αναφέρουν αναλυτές.

Η μετοχή της 3Μ έχασε 4,5% της αξίας της, καθώς τα αποτελέσματα για τα κέρδη της εταιρείας δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές. Πτώση 2,6% σημείωσε και η μετοχή της United Technologies, παρά την αύξηση των τριμηνιαίων πωλήσεων που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 71,85 μονάδες, ποσοστό 0,68%, φθάνοντας στις 10.528,66 μονάδες. Με άνοδο 7,52 μονάδων, ποσοστό 0,35%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,147,98 μονάδες.

Ανάσες πήραν χθες οι Ευρωπαίοι επενδυτές, που προτίμησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών από την πενθήμερη άνοδο των τιμών. Αφορμή για την αλλαγή στάσης έδωσε η φινλανδική εταιρεία Stora Enso με την προειδοποίηση για την κερδοφορία της, αλλά και η νέα άνοδος του ευρώ πάνω από τα 1,25 δολάρια.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,51% και 0,71%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να απομακρύνεται οριακά από το φράγμα των 1.000 μονάδων.

Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θεωρώντας πως τόσο τα οικονομικά όσο και τα επιχειρηματικά νέα που έρχονται θα διατηρήσουν ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχικές αξίες. Ο Φαμπρίτσιο Πιεραλίνι της Lombard Odier Darier Hentsch εκτιμά πως το κλίμα είναι καλό αυτή την περίοδο, οι επενδυτές στη σωστή διάθεση και ο συνδυασμός αυτός μπορεί να οδηγήσει την αγορά ψηλότερα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Stora Enso (-6,4%), UPM-Kymmene (-3,8%), M-real (-3,5%), Volkswagen (-1,2%), DaimlerChrysler (-1,9%), Aventis (-2,3%), Air Liquide (-1,9%), Repsol (+2%), Deutsche Telekom (+0,7%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά κλείνοντας πάνω από τις 11.100 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα