Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 08:50
UPD:16:39

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το ευρώ στην Ασία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς εικάζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού υψηλότερα από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ και θα αποφύγει να προχωρήσει στην πώληση του νομίσματος, προκειμένου να περιορίσει την άνοδό του κατά 18% το έτος που πέρασε.

Χθες, ο Otmar Issing, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών θα συνεχίσει να ευνοείται από τη δυναμική επέκταση της διεθνούς οικονομίας» και ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην περιφέρεια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο να κάνει κανείς παρατεταμένη πρόβλεψη για την πορεία του νομίσματος.

«Ολα είναι λόγια και η Ευρώπη δεν έχει άλλο χαρτί στα χέρια της για να περιορίσει την άνοδο του ευρώ», ανέφερε ο Xinyi Lu, στρατηγικός αναλυτής της UFJ Bank Ltd. στο Τόκυο, παράρτημα της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, συμπληρώνοντας : «Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια».

Το ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,26 έναντι του δολαρίου στις 2:54' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,2581 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όπου σημείωσε και την μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Εναντι του γιέν αυξήθηκε στα 135,10 από 134,83 γιέν.

Σύμφωνα με τον Lu, το ευρώ ενδέχεται να ανέλθει στο 1,27 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ βρίσκεται στο 2% και είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο της Federal Reserve, το οποίο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα 45ετίας, στο 1%.

Το γιέν ενδέχεται να υποχωρήσει κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι η Bank of Japan θα προχωρήσει στην πώλησή του, προκειμένου να περιορίσει την άνοδο κατά 10% που σημείωσε το εθνικό νόμισμα της χώρας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τη χρονιά που πέρασε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα