Η αγορά των νωπών οπωροκηπευτικών «καλλιεργεί» τάσεις ανάπτυξης

ICAP: Προβλέπει για το 2015 ότι η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένων νωπών προϊόντων θα αυξηθεί σε όγκο κατά 3% με 5%
Τρίτη, 19 Μαΐου 2015 12:47
UPD:13:13
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Ανοδική πορεία σε επίπεδο τόσο παραγωγής όσο και κατανάλωσης καταγράφεται στον κλάδο των νωπών οπωροκηπευτικών, με την αγορά να παραμένει ανοιχτή για είσοδο νέων παικτών.

Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης ομάδων παραγωγών, η χαμηλή διαπραγματευτική τους ικανότητα έναντι των αγοραστών και η ευρωπαϊκή «απειλή» από την εισαγωγή οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες εντείνουν σημαντικά τον ανταγωνισμό εντός και εκτός συνόρων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την κλαδική μελέτη της ICAP Group, το 2015 η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένων νωπών οπωροκηπευτικών (σε ποσότητα) προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης του 3%-5%.

Αντίστοιχα, η εγχώρια παραγωγή τυποποιημένων νωπών οπωροκηπευτικών κινήθηκε, σε γενικές γραμμές, ανοδικά την περίοδο 2005-2013, παρουσιάζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,5%. Τα φρούτα κάλυψαν, κατά μέσο όρο, το 60% της συνολικής παραγωγής και τα λαχανικά το υπόλοιπο 40% την ίδια χρονική περίοδο.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα