Την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ - η οποία μάλιστα τυγχάνει θετικής αποδοχής από ευρωπαίους αξιωματούχους όπως επισήμανε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών - παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Όπως είπε ο υπουργός, προτείνουμε να υπάρχουν δύο συντελεστές:
-
6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και
-
15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Αυτοί οι δύο συντελεστές, θα ισχύουν μόνο για όσους κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Για όσους θελήσουν να εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται με μετρητά, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι και θα διαμορφώνονται:
-
Στο 9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και
-
Στο 18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Ειδικά για τον λογαριασμό της ΔΕΗ (ο οποίος σήμερα υπάγεται στο 13%) ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα υπάγεται στο 15% ανεξάρτητα από το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή τοις μετρητοίς.
Μιλώντας για το ειδικό καθεστώς των νησιών (σ.σ οι συντελεστές σε Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένοι κατά 30% και σήμερα διαμορφώνονται στο 5%, 9% και 16%) ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές (σ.σ η έκπτωση του 30% θα ισχύει επί των νέων συντελεστών) θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι μειωμένοι συντελεστές (6,5% και 15%) θα ισχύουν και για τις συναλλαγές με τις χρεωστικές κάρτες και όχι μόνο με τις πιστωτικές. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για φορολόγηση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ώστε να τονωθούν οι συναλλαγές με τις χρεωστικές κάρτες.