«Εξυπνη» συσκευή αντιλαμβάνεται τα τροχαία

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 15:00

Ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζουν τον Ιανουάριο δοκιμές ενός συστήματος (E-merge) το οποίο αυτομάτως αντιλαμβάνεται πότε ένα όχημα έχει συγκρουστεί και στέλνει κειμενομήνυμα που ενημερώνει τις υπηρεσίες επείγουσας βοήθειας στην τοπική γλώσσα ότι έχει συμβεί ένα ατύχημα.

Το σύστημα έχει αναπτυχθεί από τον οργανισμό ερευνών στις μεταφορές ERTICO, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

Τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με μια μικρή συσκευή, η οποία τοποθετείται κάτω από τον πίνακα οργάνων και ενεργοποιείται από τον ίδιο αισθητήρα που ενεργοποιεί τον αερόσακο σε μια σύγκρουση. Εγγράφει, δε, τη σφοδρότητα της σύγκρουσης διαβάζοντας τα στοιχεία επιβράδυνσης από τον αισθητήρα του αερόσακου.

Με τη χρήση πληροφοριών από το Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού (GPS), υπολογίζει σε ποια χώρα βρίσκεται το όχημα και από αυτό καθορίζεται σε ποια γλώσσα θα ειδοποιήσει για την ακριβή θέση του ατυχήματος. Ακολούθως, η συσκευή καλεί το κέντρο των τοπικών υπηρεσιών επείγουσας βοήθειας. Εάν οι επιβαίνοντες έχουν τις αισθήσεις τους, μπορούν να μιλήσουν με τον τηλεφωνητή μέσω μικροφώνου και μεγαφώνου. Το E-merge μεταδίδει επίσης πληροφορίες για το είδος του οχήματος, την εταιρεία κατασκευής, το μοντέλο, το χρώμα και τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Πηγή: New Scientist/http://infonomics.nl /AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα