Aνανέωση της συμφωνίας για το Παρατηρητήριο Navarino

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 18:31
UPD:18:34
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η τελετή για την ανανέωση της συμφωνίας διεξήχθη στην Ακαδημία Αθηνών υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της λεκάνης της Μεσογείου.

Με διασφαλισμένους πόρους για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανανεώθηκε η σύμπραξη του ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ). Η αντίστοιχη συμφωνία υπογράφηκε στο πλαίσιο ειδικής τελετής στην Ακαδημία Αθηνών, υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου.

Το ερευνητικό περιβαλλοντικό παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) λειτουργεί από το 2010 στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία. Εξειδικεύεται στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Αποτελεί προϊόν σύμπραξης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Κέντρου Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε., στοχεύοντας στην εγκαθίδρυση ενός διεθνούς βεληνεκούς ερευνητικού κόμβου για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Σήμερα, αριθμεί επισήμως έξι επιπλέον συνεργαζόμενους ερευνητικούς φορείς.

Αντικείμενα του προγράμματος αποτελούν η ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας μεταξύ ερευνητών, η συλλογή και καταγραφή δεδομένων σύστασης της ατμόσφαιρας, υδρολογικών συνθηκών και παραμέτρων διαμόρφωσης του κλίματος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η διαμόρφωση εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την επιμόρφωση νέων ερευνητών στα πεδία της οικο-υδρολογίας, γεωγραφίας και ατμοσφαιρικών επιστημών, η ανάπτυξη επιστημονικών εργαλείων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και η ανάπτυξη επιστημονικών εργαλείων για τον έλεγχο της διείσδυσης θαλάσσιων υδάτων στον παράκτιο υδροφόρο ορίζοντα.

Η τελετή για την ανανέωση της συμφωνίας διεξήχθη στην Ακαδημία Αθηνών υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της λεκάνης της Μεσογείου, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι παρούσα και θα ενισχύει αντίστοιχες προσπάθειες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός (Ακαδημία Αθηνών), η καθηγήτρια κ. Barbara Cannon (Πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών), ο καθηγητής κ. Γρηγόριος Σκαλκέας (Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η καθηγήτρια κ. Astrid Soederbergh Widding (Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης), ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.) και η καθηγήτρια κ. Karin Holmgren (Πανεπιστημίο της Στοκχόλμης, Διευθύντρια του ΝΕΟ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα