Στα τέλη Ιανουαρίου η λειτουργία του ταμείου μεσεγγύησης δανείων

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 16:55

Από τα τέλη Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το ταμείο μεσεγγύησης των δανείων μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης.

Οι εγγυήσεις θα χορηγούνται όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η προετοιμασία των τραπεζών. Μέχρι στιγμής σύμβαση με το Ταμείο έχουν υπογράψει η Εθνική, η Εμπορική, η Eurobank, η Ωμέγα και η Ελληνική Τράπεζα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Ο κ.Καλαφάτης ανακοίνωσε τα πέντε πρώτα προγράμματα εγγύησης δανείων, που αφορούν:

-Νεοσύστατες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που λειτουργούν έως τρία χρόνια. Το Ταμείο θα εγγυάται το 50 – 55% του δανείου.

-Επιχειρήσεις που λειτουργούν από τρία χρόνια και πάνω και απασχολούν μηδέν – δέκα εργαζόμενους. Το ποσοστό της εγγύησης είναι 40 – 45%.

-Επιχειρήσεις που λειτουργούν από τρία χρόνια και πάνω και απασχολούν 11 – 30 εργαζόμενους. Το ποσοστό εγγύησης είναι 40 – 45%.

-Δάνεια για κεφάλαια κίνησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το ύψος του δανείου πρέπει να είναι από 10.000 έως 25.000 ευρώ και το ποσοστό εγγύησης 55 – 60%.

-Επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 15 εργαζόμενους για εξαγορές ή συγχωνεύσεις με μικρές επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 45 – 50%.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να απευθύνονται στο Ταμείο για την εγγύηση του δανείου τους αλλά στις τράπεζες, οι οποίες θα κρίνουν αν το επιχειρηματικό σχέδιο είναι βιώσιμο και στη συνέχεια θα προωθούν το αίτημα στο Ταμείο, το οποίο θα πρέπει να απαντά θετικά ή αρνητικά μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών. Όπως έγινε επίσης γνωστό, οι εγγυήσεις που θα χορηγεί το ταμείο δεν θα ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Τα επιτόκια του δανεισμού θα είναι τα ισχύοντα στο τραπεζικό σύστημα για τα συγκεκριμένα δάνεια, ενώ η επιβάρυνση του δανειοδοτούμενου για την εγγύηση που θα του παρασχεθεί, θα είναι 1,5% επί του ποσού που εγγυάται το ταμείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα