Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το ευρώ έναντι δολ. και γιέν

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004 08:48

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο για μια εβδομάδα και σε χρονικό διάστημα 19 μηνών σημείωσε το ευρώ στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρόκειται να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να περιορίσει τα κέρδη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του ευρώ επί ένα έτος σε ποσοστό της τάξης του 18%, δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις εξαγωγές. Η έκθεση της ΕΚΤ ήρθε στο φως της δημοσιότητας, μετά τη σωρεία δηλώσεων αξιωματούχων της τράπεζας, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την πορεία του νομίσματος, χωρίς όμως να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο για να συγκρατήσουν την ανοδική του πορεία.

Συνολικά 63 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προβλέπουν ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 1%, κατά την συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα και στο ήμισυ από τα αντίστοιχα της ΕΚΤ.

Το ευρώ ανήλθε στο 1,2711 δολ. στη 1:12' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,2719 δολ. που αργά χθες στη Ν. Υόρκη, οδεύοντας για τη δέκατη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο σε σύνολο 12 εβδομάδων και κατά 2,6%. Διαμορφώθηκε στα 135,00 γιεν από 134,78 γιεν.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 1,30 έναντι του δολ. μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Η Deutsche Bank, είναι η τρίτη μεγαλύτερη διαπραγματεύτρια του νομίσματος, με 1,2 τρισ. ευρώ στην αγορά συναλλάγματος.

Τα μέλη της ΕΚΤ επεσήμαναν ότι η άνοδος του ευρώ επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιρειών, καθώς καθιστά τα προϊόντα τους ακριβότερα στο εξωτερικό. Ομως, αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας διεθνώς, ενώ οι εξαγωγές της ευρωζώνης ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, καταλήγει η έκθεση της ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα