ΑΥΞΗΣΗ 30% καταγράφηκε στον αριθμό των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ, που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου 2003, σε σύγκριση με το πρώτο, για να ανέλθουν σε 311.925 στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου (συμπεριλαμβάνονται χαρτονομίσματα που εντοπίστηκαν σε χώρες εντός και εκτός Ευρωζώνης).
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ECB), το μεγαλύτερο ποσοστό πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ παρουσιάστηκε στην αξία των 50 ευρώ (52,2%) και, μετά, στα τραπεζογραμμάτια των 20 ευρώ (30,5%), των 100 ευρώ (12,7%), των 200 ευρώ (2,7%) και των 10 ευρώ (0,9%).
Πάντως, η ECB ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ, που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία καθ' όλη τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, διαμορφώθηκε σε 551.287 και είναι μικρότερος κατά περίπου 20% από τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό πλαστών τραπεζογραμματίων εθνικών νομισμάτων που είχαν καταγράψει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης το 2001.
Τρεις είναι οι μέθοδοι που καθιστούν εύκολη -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- την αναγνώριση παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ:
1) οπτικός έλεγχος,
2) έλεγχος διά της αφής και
3) εξέταση χαρτονομίσματος υπό γωνία.
Ακόμα και τα καλοσχεδιασμένα πλαστά τραπεζογραμμάτια μπορούν να εντοπιστούν ύστερα από προσεκτικό έλεγχο των χαρακτηριστικών ασφαλείας που φέρουν τα γνήσια.
Η ECB συνιστά στους πολίτες να μην ανησυχούν υπερβολικά για το ενδεχόμενο να περιέλθει στην κατοχή τους πλαστό ευρώ, αλλά να έχουν κατά νου ότι αυτό δεν είναι εντελώς απίθανο.
Πάντως, ένας άλλος τρόπος επαλήθευσης της γνησιότητας ενός ύποπτου χαρτονομίσματος ευρώ είναι η σύγκρισή του με ένα σίγουρα αυθεντικό τραπεζογραμμάτιο.
Σήμερα, η αντιμετώπιση της παραχάραξης χαρτονομισμάτων ευρώ πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ECB, της Europol, της Interpol και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποχρέωση κάθε συναλλασσομένου, που εντοπίζει στην κατοχή του πλαστό τραπεζογραμμάτιο ευρώ, είναι η άμεση παράδοσή του χαρτονομίσματος στην αστυνομία ή στην Τράπεζα Ελλάδος.