Times: Μεταρρυθμίσεις ή Grexit

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 13:20
UPD:13:21
EPA/JENS BUETTNER

Ποικίλες και σε ορισμένες περιπτώσεις αντίθετες είναι οι απόψεις που δημοσιεύονται σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο για το μέλλον της Ελλάδας.

Για έπαινο χωρίς περιεχόμενο κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στα θετικά σχόλια που απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup.

«Το κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της έχει σαφώς βελτιωθεί. Μέχρι πρότινος δεν μιλούσαν σχεδόν καθόλου μεταξύ τους. Από τότε που η Αθήνα άλλαξε τους διαπραγματευτές της γίνεται πλέον πολιτισμένος διάλογος. Πρόοδος στην ουσία της υπόθεσης όμως δεν υπάρχει. Ο έπαινος των υπουργών Οικονομικών δεν έχει σαφείς συνέπειες. Το ότι διατυπώθηκε παρ’ όλα αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού, με το οποίο και οι δύο πλευρές δοκιμάζουν την υπομονή όλων των συμμετεχόντων αλλά και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναντήσεις, συνομιλίες, προτροπές, προειδοποιήσεις - και δεν γίνεται τίποτα», γράφει η εφημερίδα.

Στη συζήτηση περί εισαγωγής ενός δεύτερου παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα αναφέρεται η Bild, παρουσιάζοντας την πρόταση του οικονομολόγου Τόμας Μάγιερ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται, αν και επισήμως το αρνείται, την εισαγωγή του GEURO, όπως το αποκαλεί ο εφευρέτης της.

Η Bild εξηγεί τα πλεονεκτήματα ενός παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα: «Η Αθήνα θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Το GEURO θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η κυβέρνηση θα έπρεπε απλά να τυπώσει τα νέα χαρτονομίσματα».

Σχόλιο του οικονομολόγου, Ασόκα Μόντι, φιλοξενεί η γερμανική Handelsblatt. Σε αυτό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον διαπιστώνει την αδυναμία των Ευρωπαίων για διάλογο. «Για μερικούς το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά ελληνικό. Η Ελλάδα, έτσι πιστεύουν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης, είναι μια ειδική περίπτωση και μόλις η χώρα επανακάμψει, το σύστημα της συνεργασίας θα λειτουργήσει πάλι ως συνήθως. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί», τονίζει ο Μόντι.

EURONEWS

Στη συνέχεια του άρθρου του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη λόγω των προβλημάτων στη δομή της ίδιας της Ευρωζώνης. Τα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν με την εισαγωγή του κοινού νομίσματος που σήμανε τη σύγκρουση εθνικών συμφερόντων. Η κοινή νομισματική πολιτική προσφέρει σε κάποιους περισσότερα πλεονεκτήματα απ' ότι σε άλλους: «Στη ζώνη του ευρώ αναπόφευκτα κάποια κράτη είναι "πιο ίσα από άλλα". Η Ελλάδα οφείλει να υποκύψει στις οδηγίες των δανειστών ακόμη και αν αυτές προφανώς δεν λειτουργούν».

Το αυστηρό δίλημμα «Μεταρρυθμίσεις ή Grexit» θέτουν οι Times της Βρετανίας σε σημερινό δημοσίευμά τους. Η εφημερίδα γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει τα χρέη της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή αν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

«Αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο γερμανικό παιχνίδι ισχύος, αλλά η απαίτηση για μίνιμουμ οικονομικά στάνταρ. Ο Τσίπρας οφείλει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσει κάποια στιγμή να απελευθερώσει τη χώρα του από την κρίση χρέους», επισημαίνουν οι Times.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η ολλανδική εφημερίδα De Telegaaf, η οποία σημειώνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος τελειώνει», αφού τα ευρωπαϊκά κράτη αρνούνται κατηγορηματικά μια μερική απομείωση των χρεών της Ελλάδας».

«Η συγκεκριμένη επιλογή, αν και απορρίπτεται από άλλες χώρες του ευρώ, φαίνεται να είναι μόνη δυνατότητα οικονομικής διάσωσης της χώρας, σχολιάζει η εφημερίδα. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να δει ότι “δεν του μένει τίποτε άλλο από το να υποχωρήσει και να λάβει πολύ γρήγορα σκληρά μέτρα οικονομίας. Εάν δεν το κάνει θα ρίξει τη χώρα, πριν το καλοκαίρι ακόμα, σε οικονομικό και πολιτικό χάος”», αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα